Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful OSCE la Chișinău a declarat faptul că se susține rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean

Preparations for OSCE Ministerial Council in Sofia

OSCE susține în continuare rezolvarea conflictului transnistrean pe cale democratică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și acordarea unui statut special Tiraspolului.

Declarația a fost făcută de președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Zbigniew Rau, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, transmite presa din Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre situația de securitate din regiune, precum și evoluțiile în procesul de reglementare transnistreană. Rau, care este și ministrul de Externe al Poloniei, a reiterat susținerea OSCE pentru o reglementare pașnică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și acordarea unui statut special regiunii transnistrene.

Întrebat ce prevede statutul special, Zbigniew Rau a declarat: ”Integrarea regiunii separatiste într-o Republica Moldova pașnică și democrată, unde drepturile omului sunt respectate, iar societatea civilă se bucură de toate privilegiile unei societăți democratice”.

Întrebat de un jurnalist dacă formatul de negocieri ”5+2” mai este viabil în contextul în care un membru al acestui format, Rusia, l-a atacat pe alt membru, Ucraina, Rau a declarat că nu știe când acest format se va putea întruni și că nu trebuie făcute speculații pe subiectului.

Și ministrul de Externe, Nicu Popescu, a reiterat că Republica Moldova își dorește o reglementare a conflictului transnistrean pe cale politică, prin negocieri și dialog.

”Această soluție trebuie să fie bazată pe principiul suveranității, independenței și integrității teritoriale, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Am reiterat poziția noastră consecventă privind necesitatea retragerii forțelor și munițiilor ruse care nu au statut legal pe teritoriul Republicii Moldova”, a notat Popescu.

Oficialul a precizat că noul context de insecuritate afectează în egală măsură Polonia și Republica Moldova. El a remarcat că cele două țări găzduiesc cel mai mare număr de refugiați raportat la numărul populației. La acest subiect, Zbigniew Rau a declarat că este impresionat de generozitatea societății moldovenești, dar și a administrației de la Chișinău față de refugiații ucraineni.

”În postura mea de președinte în exercițiu al OSCE voi avea întâlniri cu Maia Sandu, Natalia Gavrilița și liderul de la Tiraspol. Republica Moldova se confruntă cu un flux masiv de persoane care fug de război și trebuie să spun că sunt impresionat de generozitatea oamenilor și a administrației. Noi suntem pregătiți să cooperăm cu voi pentru a asigura asistență în acest proces. Cu siguranță, trebuie să sprijinim și populația Republicii Moldova”, a subliniat Zbigniew Rau.

Totodată, oficialul a menționat că Polonia sprijină cu fermitate aderarea Republicii Moldova la UE și este un avocat al aspirațiilor europene ale țării noastre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.