Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Poliției Sibiu îi răspunde lui Iohannis: Ordinul de a împușca ursul a fost corect

oradesibiu.ro
urs impuscat

Ursul care a fost ucis miercuri la Sibiu a fost impuscat prima data cu tranchilizant de catre un veterinar de la Gradina Zoologica, dar fara succes, iar dupa o jumatate de ora un vanator chemat in ajutor de politisti a omorat animalul, care se afla in curtea unei fabrici de mobila, in imediata apropiere a oamenilor, putand sa le puna viata in pericol, a precizat joi, pentru Agerpres, Tiberiu Ivancea, seful Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Sibiu.

Vezi și: Iohannis, despre uciderea ursului de la Sibiu: 'Emoția e la fel de mare ca la un dezastru natural'

In momentul uciderii ursului, la fabrica de mobila erau la munca 50 de muncitori, potrivit prefectului judetului Sibiu, Cristian Roman. 

"Unul dintre cei doi veterinari chemati de noi a reusit, in Orasul de Jos, intr-o curte, in care se bagase ursul la un moment dat, a reusit sa intre si l-a impuscat de aproape, de la maxim 10 metri, zice omul. L-a lovit cu tranchilizantul, ursul a cazut peste niste ghivece, ca urmare a socului, nu ca l-a tranchilizat. S-a ridicat imediat si a venit spre el, dand semne ca vrea sa-l atace. Omul a iesit si a tras poarta dupa el. Ulterior, am gasit seringa la fata locului, dovada ca a fost tranchilizat. Ursul a fost tranchilizat cu cel putin o jumatate de ora inainte sa fie impuscat, ceea ce inseamna ca tranchilizantul nu si-a facut efectul", a declarat Tiberiu Ivancea, seful IPJ Sibiu. 

In afara de acul tranchilizant gasit de politisti la fata locului, nu mai exista alta dovada ca ursul a fost tranchilizat, decat cuvantul veterinarului care a tras, pentru ca animalul a fost incinerat la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu, potrivit legii.

Intrebat cine a dat ordinul sa fie impuscat ursul, seful IPJ Sibiu a spus ca un politist din subordinea sa si ca el considera ca masura a fost corecta, pentru a proteja oamenii aflati la fata locului, care erau in pericol sa fie atacati.


"Cand a fost impuscat ursul, nu exista in apropiere nimeni cu pusca cu tranchilizant, pentru ca cei doi de la Zoo se despartisera in doua echipe de cautare si unul dintre ei venise ulterior", a mentionat seful IPJ Sibiu. In evidenta IPJ Sibiu exista patru pusti cu tranchilizante detinute legal in municipiul Sibiu, din care doua sunt cele din dotarea celor doi veterinari din parcul zoo din oras si alte doua care stau in rastel la Primarie si nu le foloseste nimeni. 

"In Sibiu sunt detinute legal patru arme cu tranchilizant, doua sunt la Gradina Zoologica, celelalte doua sunt la Primarie, la Departamentul de Situatii de Urgenta, stau in rastel, nu le foloseste nimeni", a explicat Tiberiu Ivancea.

Veterinarii de la Zoo folosesc pustile cu tranchilizant pentru animalele din Gradina Zoologica, iar ei au fost chemati de politisti in ajutor pentru ca nu exista nimeni care sa aiba o asemenea pusca in Sibiu. In mod normal, acesti veterinari pot folosi pustile din dotare doar pentru un animal evadat de la Zoo, cum a fost cazul tigroaicei ucise in urma cu cinci ani. Ursul omorat miercuri, dupa mai multe ore in care s-a plimbat prin oras, fara sa atace vreun om, era un exemplar in varsta de 5-6 ani, sanatos, dupa primele analize, a anuntat joi, Dan Lazar-Farcas, directorul DSVSA.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor va sesiza Inspectoratul General de Politie Sibiu in vederea demararii unei anchete care sa stabileasca in mod clar conditiile in care a fost ucis ursul aparut pe strazile din Sibiu.


Prefectul judetului Sibiu a promis joi, intr-o conferinta de presa, ca se va crea o procedura clara in judet, pentru situatiile in care mai sunt gasite animale salbatice in oras.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.