Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Elias avertizează - Suntem în topul listei de infecție tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuților

observator.tv
bebelus

Șeful Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Elias, medicul Simona Vlădăreanu a declarat luni, în timpul unui eveniment dedicat vaccinării, că România se află în topul listei de infecție tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuților.

Dr. Simona Vlădăreanu a declarat că România se află în topul listei de infecție tuberculoasă în Europa în rândul nou-născuților. Motivul principal ar fi, potrivit medicului, faptul că acest vaccin nu acoperă toate tulpinile care produc tuberculoză, ci doar 90% din ele.

„În ceea ce privește tuberculoza, deși vaccinarea se realizează în masa de nou-născuți, constatăm că suntem în top în lista de infecție tuberculoasă în Europa, și poate și dincolo de Europa, asta pentru faptul că acest vaccin nu acoperă toate tulpinile care produc tuberculoză. Totuși, asigură imunitatea în cazul tulpinilor de tuberculoză care produc formele grave, serioase, de tuberculoză osoasă sau cea organică, renală, genitală, și mai puțin poate, în ceea ce privește tuberculoza pulmonară, acoperirea fiind sigur peste 90%, dar rămân și tulpini care nu sunt incluse în acest vaccin”, a precizat medicul.

În același context, Simona Vlădăreanu a declarat că riscul de cronicizare pentru nou-născuți, în cazul infecției cu virusul hepatic B, este prezent în proporție de 90%, spre deosebire de adulți, unde riscul este mult mai mic.

„În ceea ce privește hepatita B, la acest moment, ECDC-ul (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) raportează aproximativ 500.000 de cazuri de infecție cu hepatită B. Particularitatea la nou-născut este că, această infecție care e transmisă de la mamă, deci e vorba de infecția materno-fetală, se poate croniciza în procent de 90% spre deosebire de infecția cu virus B la adult. Aceste cazuri cronice de hepatită B duc la situația dezvoltării cancerului hepatic și la hepatită fulminantă, uneori și decesul acestor nou-născuți și sugari, motiv pentru care vaccinarea împotriva hepatitei B este extrem de importantă”, a spus medicul.

Șeful Secției Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Elias a precizat că, dată fiind sensibilitatea crescută a nou-născutului, reactivitatea acestuia în fața agenților infecțioși este slabă.

De asemenea, o mare problemă este reticiența și refuzul mamelor de a-și vaccina nou-născuții.

„Problema pe care o întâlnim noi în cuplurile mamă și nou-născut este de reticiență sau refuz de a accepta vaccinarea, în condițiile în care vaccinurile sunt gratuite și puse la dispoziția secțiilor de nou-născuți. Trebuie să recunoaștem că există și perioade relativ scurte, în care într-adevăr, vaccinul a lipsit din maternități, pe o perioadă variabilă de timp, dar în general, atunci când au fost achiziționate din nou doze de vaccin, s-au făcut liste și s-au reprogramat copiii”, a precizat medicul.

Ea a spus că o lege a vaccinării în România este esențială, deoarece există multe persoane care pot influența opinia publică în acest sens, deși nu sunt cadre medicale avizate.

„Legea vaccinării este necesară, deoarece în România, particular întâlnim trenduri pro sau contra vaccinării, mai ales cele contra, susținute de persoane care nu sunt avizate, nu sunt școlite, care nu au nicio tangență cu medicina”, a declarat Simona Vlădăreanu.

Declarațiile vin în contextul în care, luni, grupul de lucru Vaccine Advocacy al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), a organizat la Spitalul Clinic Colțea din București, o dezbatere cu ocazia Săptămânii Europene a Imunizării, pe tema acoperirii vaccinale la nivel național.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.