Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei îi ironizează pe americani: Acuzațiile lor sunt ca un roman polițist prost

SVR
Serghei Narîşkin

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, neagă că agenția condusă de el ar fi fost în spatele atacului cibernetic SolarWinds, care a dus la sancțiuni financiare și expulzări de diplomați din partea Statelor Unite.

Într-un interviu pentru BBC, șeful spionilor ruși chiar dă de înțeles că atacul ar fi fost pus la cale de serviciile de informații occidentale.

Serghei Narîșkin a acordat un interviu corespondentului BBC la Moscova, în care a respins acuzațiile SUA, conform cărora atacul cibernetic SolarWinds, care a vizat bazele de date ale mai multor agenții guvernamentale, ar fi fost executat de Rusia.

„Aș fi măgulit să aud o asemenea apreciere la adresa serviciului pe care îl conduc. O înaltă apreciere. Dar nu am dreptul să-mi arog realizările altora ca fiind ale mele”, a răspuns șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR) la întrebarea dacă agenția rusă de spionaj a fost în spatele atacului SolarWinds.

El a spus că nu există nicio „dovadă publică” în susținerea acestor acuzații.

Mai mult, Serghei Narîșkin a sugerat că atacul ar fi fost executat de serviciile de informații occidentale, citând un document făcut public în 2013 de Edward Snowden.

„În acest document scrie că, folosind un parteneriat secret cu companiile tech și furnizorii de internet, agențiile de informații ale SUA și Marii Britanii au introdus vulnerabilități secrete în software-urile comerciale de criptare. Eu nu pretind că acest atac a fost purtat de o agenție a Statelor Unite, dar tactica este similară”, a mai afirmat șeful SVR.

El a calificat acuzațiile împotriva Rusiei ca „absurde” și „jalnice”.

„Toate aceste acuzații la adresa Rusiei privind atacuri cibernetice, otrăviri, ingerințe în alegerile electorale sunt atât de absurde, iar în unele cazuri chiar jalnice, încât într-o conversație între doi oameni respectabili și educați, cum ne consider pe noi doi, nici nu merită comentate. Aceste acuzații sunt ca un roman polițist prost”, a spus Serghei Narîșkin.

SUA au nominalizat Serviciul de informații externe al Rusiei drept forța care s-a aflat în spatele atacului informatic SolarWinds, care a afectat mai multe servere ale guvernului federal, dar și ale unor companii private. Ulterior, Statele Unite au anunţat o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, ca răspuns la aceste atacuri cibernetice şi la ingerinţele în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei.

Sancțiunile SUA au fost urmate de replica Rusiei, care a expulzat la rândul ei o serie de diplomați americani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.