Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful Statului Major al Apărării a discutat în SUA despre securitatea regională cu locțiitorul comandamentului armatei americane în Europa

gandul.ro
Daniel Petrescu

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a efectuat, în perioada 17-21 iulie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, conform unui comunicat de presă al MApN.

Generalul Daniel Petrescu s-a întâlnit, printre alții, cu locțiitorul comandantului Comandamentului Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa (U.S. European Command), generalul-locotenent Steven L. Basham. Agenda convorbirilor bilaterale a inclus teme privind situația regională de securitate, planurile de apărare, misiunile și operațiile comune, programul de exerciții ale militarilor români cu structurile armatei americane dislocate pe teritoriul țării noastre.

În cadrul vizitei în SUA, șeful Statului Major al Apărării a prezentat importanța regiunii Mării Negre în actualul context de securitate din Europa și rolul determinant pe care îl poate avea intensificarea cooperării cu comandamentele regionale în consolidarea posturii de apărare.

„Activitățile comune de instruire au contribuit la creșterea propriei capacități defensive. Dorim nu doar să menținem ritmul cooperării, ci să creștem sfera practică a acesteia la nivel tactic și operativ. Obiectivul nostru trebuie să rămână stabilitatea internațională, iar îndeplinirea acestuia necesită coordonarea statelor care împărtășesc aceleași valori. State Partnership Program reprezintă, așadar, un element cheie al cooperării cu SUA. În plan național, programul va rămâne un mijloc de consolidare a pilonului de securitate al României, subsumat parteneriatului strategic. Este important de știut că pentru decadele viitoare Statele Unite vor rămâne interesate de securitatea României și de îmbunătățirea securității în regiunea Mării Negre”, a transmis șeful Apărării.

Misiuni de pace

În cadrul convorbirilor, generalul Daniel Petrescu a subliniat faptul că, începând cu 1991, militarii români au sprijinit consolidarea rolului de lider al Națiunilor Unite în domeniul păcii și securității internaționale.

„În ultimele trei decenii, peste 6.000 de militari au participat la 17 misiuni și operații de menținere a păcii sub egida ONU. «Căștile albastre» românești au fost prezente în efortul internațional atât cu detașamente, ultimul exemplu fiind participarea substanțială la misiunea din Mali (2019-2020), cât și în misiuni individuale. În prezent, suntem reprezentați de observatori militari în operațiile de menținere a păcii din Congo, Sudanul de Sud, Mali, precum și în alte zone ale lumii”, a evidențiat șeful Apărării.

Programul din Washington a cuprins și o serie de activități organizate la National Defense University (NDU), unde generalul Daniel Petrescu s-a întâlnit cu președintele instituției, generalul-locotenent Michael T. Plehn, cu alți reprezentanți ai universității, precum și cu studenți români. Evenimentul principal l-a constituit festivitatea de includere a generalului Daniel Petrescu, absolvent al National War College (Colegiul Național de Război) din cadrul NDU, în lista International Fellows Hall of Fame a prestigioasei universități militare americane.

Șeful Apărării s-a deplasat și la sediul ONU din New York, unde a avut o întrevedere cu Jean-Pierre Lacroix, subsecretarul general pentru operații în sprijinul păcii, discuțiile fiind axate pe contribuția Armatei României la misiunile de menținere a păcii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.