Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful temutului grup Wagner amenință direct oligarhii din Rusia: Considerați că acesta este un apel deschis

Evgheni Prigojin wagner

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, cunoscut şi sub porecla de "Bucătarul lui Putin", al cărui grup de mercenari Wagner a jucat un rol proeminent în conflictul din Ucraina, a cerut întreprinderilor ruse să le dea liber angajaţilor pentru a se putea antrena în taberele grupului militar privat, relatează CNN.

Într-un comunicat al grupului său Concord, Prigojin spune că "mulţi miliţieni voluntari, în special din regiunile Belgorod şi Kursk, fac în prezent pregătire militară în bazele Wagner. Din păcate, unele întreprinderi în care lucrează aceşti voluntari îi împiedică să-şi ia concediu pe termen scurt în scopul antrenării", arată el, informează News.ro.

Prigojin, unul dintre apropiaţii lui Vladimir Putin, nu se fereşte să critice unele aspecte ale funcţionării statului rus. El spune că aceste companii sunt "de stat, deţinute de mari jucători din mediul de afaceri, care locuiesc departe de regiunile Kursk şi Belgorod (de obicei undeva la Moscova)".

"Consideraţi că acesta este un apel deschis către proprietarii marilor afaceri ai căror angajaţi încearcă să obţină o pregătire care să le permită să îşi apere patria. Vă rugăm să fiţi amabili şi să nu mai împiedicaţi membrii voluntari ai miliţiei să obţină concediu pentru formarea militară; în caz contrar, numele întreprinderilor dumneavoastră, numele directorilor şi ale altor şefi vor fi făcute publice", a ameninţat el.

Evgheni Prigojin, notează CNN, a adoptat un ton din ce în ce mai populist pe măsură ce conflictul cu Ucraina s-a prelungit, acuzând părţi ale establishmentului rusesc de sprijin insuficient pentru armata rusă şi criticând adesea Ministerul Apărării pentru slaba organizare.

Firma sa de mercenari, considerată adesea rezervorul neoficial de trupe al lui Putin, a fost puternic implicată în luptele din Ucraina, dar a operat la nivel global de la crearea sa, în 2014. Grupul a fost acuzat de crime de război în Africa, Siria şi Ucraina.

Potrivit CNN, administraţia preşedintelui american Joe Biden ia în considerare desemnarea Grupului Wagner drept organizaţie teroristă străină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.