Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Egiptul va participa la o conferinţă în Bahrain pentru a evalua planul de pace pentru Orientul Mijlociu al lui Jared Kushner

PC Jewish Pulse
jared kushner

Egiptul va participa la o conferinţă în Bahrain săptămâna aceasta privind dezvoltarea economică a Palestinei pentru a evalua planul de „Pace şi prosperitate” propus de consilierul economic de la Casa Albă, Jared Kushner, a informat ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukry luni, relatează Reuters.

Conferinţa de pe 25-26 iunie din capitala Manama va avea ca principal subiect de discuţie un plan economic propus de Kushner de 50 de miliarde de dolari destinat Orientului Mijlociu, care ar crea un fond global de investiţii pentru susţinerea economiei Palestinei şi a ţărilor arabe din jur şi ar finanţa cu 5 miliarde de dolari crearea unui coridor de transport pentru conectatea Cisiordaniei de Gaza.
Însă lipsa unei soluţii politice, care va fi dezvăluită mai târziu, a anunţat Washingtonul, a dus la respingerea planului de către palestinieni, dar şi de ţările arabe cu care Israelul ar dori relaţii normale.
“Este important ca Egitpul să participe pentru a asculta această propunere şi să o evalueze… însă nu în ideea de a o aproba”, a declarat Shoukry, a cărui ţară a făcut pace cu Israelul în 1979, într-un interviu televizat acordat Russia Today.
“Avem dreptul de a-l evalua, de a-l vedea şi de a avea o viziune asupra sa însă decizia finală va aparţine Autorităţii Palestiniene”, a afirmat Shoukry.
Planul include 179 de proiecte de infrastructură şi de afaceri, potrivit detaliilor planului şi declaraţiilor unor oficiali americani. Abordarea pentru relansarea procesului de pace dintre Israel şi Palestina a fost criticată sâmbătă de către palestinieni.
Ambiţiosul plan economic, produsul a doi ani de activitate a lui Kushner şi alţi consilieri, va fi pus în practică numai dacă va fi găsită o soluţie politică la actualele probleme din regiune.
Peste jumătate din cele 50 de miliarde de dolari ar fi cheltuite în teritoriile palestiniene, pe parcursul a 10 ani, iar restul vor fi împărţite între Egipt, Liban şi Iordania. Unele proiecte vor fi în peninsula Sinai, unde investiţiile ar fi benefice şi palestinienilor din Gaza.
Prezentarea planului economic are loc după doi ani de discuţii şi amânări. Palestinienii, care boicotează evenimentul, au refuzat să discute cu administraţia Trump, de la recunoaşterea de către administraţia Trump a capitalei Israelului la Ierusalim, la sfârşitul anului 2017.
Negociatorul palestinian Hanan Ashrawi a respins sâmbătă propunerile.
”Toate acestea sunt intenţii, toate acestea sunt promisiuni abstracte”, a afirmat Hanan Ashrawi, adăugând că o soluţie politică ar rezolva conflictul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.