Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

El e singura tinta DNA din dosarul Microsoft care a scapat pana acum de procurori. Cum a reusit

microsoft

Pe 26 septembrie, DNA cerea aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Citește și: Lovitură pentru Valeriu Zgonea: A fost trimis în judecată

Dintre acestia opt fosti ministri au primit aviz de incepere a urmaririi penale si sunt anchetati de DNA, insa unul singur a scapat din cauza birocratiei si lentorii procedurilor europene, dar si din cauza interventiilor din tara.

Este vorba despre europarlamentarul PSD Dan Nica. Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis inca din septembrie procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, "în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, referatul, în vederea sesizării Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în perioada 2000 – iulie 2004, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani".

Citește și: DNA pregătește BOMBA: Vizat e Secretariatul General al Guvernului

Abia in 24 noiembrie Parlamentul European a fost informat de aceasta cerere prin citirea ei in plen de catre presedintele PE Martin Schulz. De atunci procedurile s-au derulat lent, au fost tergiversate de europarlamentarul PSD care a cerut amanarea audierii sale, iar in final au fost blocate printr-o scrisoare a Camerei Deputatilor care ii informa pe eurodeputati ca nu ar fi de competenta lor sa decida asupra imunitatii lui Dan Nica, intrucat acesta nu era europarlamentar la data savarsirii faptelor.

Vezi şi: Moise Guran, atac dur la Klaus Iohannis: 'Din zeu politic ajunge caricatură'. Ponta aprobă

Europarlamentarul roman Siegfried Muresan a explicat pentru stiripesurse.ro in ce stadiu se afla acum procedurile in PE in cazul lui Dan Nica si cum s-ar putea finaliza acestea:

"A existat o cerere a autoritatilor din Romania care conform regulilor Parlamentului a fost citita de catre presedintele Parlamentului in plen si dupa aceea transmisa Comisiei Juridice. Comisia Juridica a pus-o pe ordinea de zi. Sedintele Comisiei juridice nu sunt foarte dese, sunt una pe luna, agenda e incarcata deci se poate intampla sa dureze una, doua, poate chiar trei luni de zile pana ajunge sa fie pusa peordinea de zi, dupa care, conform regulilor de procedura, cel asupra caruia se cere ridicarea imunitatii trebuie sa se prezinte la acea Comisie si sa isi spuna punctul de vedere. Cu un motiv intemeiat poate solicita o data amanare - poate sa nu se prezinte. Din cate stiu, punctul a fost pus pe ordinea de zi a Comisiei Juridice in luna aprilie, dar atunci cu putin timp inainte, Parlamentul Romaniei a trimis o scrisoare Parlamentului European prin care a transmis un punct de vedere legal in care spunea ca Parlamentul European nu ar avea nicio competenta, de vreme ce acest domn suspectat de acte de coruptie nu ar fi fost membru al Parlamentului European la momentul savarsirii faptelor. Tot ce stiu este ca serviciul juridica al PE evalueaza acest punct de vedere si trebuie sa emita un punct de vedere la randul sau, daca isi declina competenta.

Daca isi declina competenta, atunci presedintele Romaniei va trebui sa procedeze la ridicarea imunitatii parlamentare, asa cum s-a facut si in cazul celorlalte persoane puse sub urmarire penala, care nu mai indeplinesc in momentul de fata functia de membru al niciunui Parlament. Daca PE spune ca va fi competent, atunci se va da un vot in Comisia Juridica si atunci conform regulilor de procedura ale PE, imediat, in prima sedinta plenara care urmeaza votului Comisiei Juridice se va supune al vot plenului Parlamentului. Daca trece de Comisia Juridica, acolo Dan Nica are instrumente, a avut instrumente sa taraganeze votul cateva luni de zile, dar dupa ce va fi votat acolo vine decizia in plen ca o ghilotina, automat in sedinta de plen. Intotdeauna, toate cererile procurorilor de incuviintare a urmaririi penala au primit avizul pozitiv al plenului Parlamentului intr-un minut. Intotdeauna se voteaza cu foarte larga majoritate", a explicat Siegfried Muresan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.