Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

El este cel care vrea sa mareasca pensiile 'de mizerie' ale profesorilor: Nu m-a amanetat nimeni

pensii

Senatorul Catalin Croitoru a initiat un proiect de lege care modifica modul de calcul al pensiilor profesorilor, astfel incat acestea sa fie mai mari decat in prezent. El considera ca in acest moment pensiile si salariile profesorilor sunt 'de mizerie', iar educatia ar trebui sa fie un domeniu in care sa se investeasca.

"Am initiat acest proiect de lege, m-am bucurat de sprijinul rapid a inca 14 colegi ca sa pot sa il depun repede. E un lucru pe care eu il consider necesar avand in vedere ca profesorii o viata intreaga lucreaza numai pe salarii de mizerie, iar dupa treizeci si de ani de munca iau o pensie si mai de mizerie. Atunci mi se pare corect, avand in vedere ca domeniul educatiei nu e cu nimic mai putin important fata de alte domenii in care exista asemenea pensii de serviciu, cred ca macar atata lucru poate fi facut si pentru profesori, mai ales ca ei ies maxim 1000 - 1200 pe an la pensie. Nu e un mare efort bugetar, o mare gaura in bugetele Romaniei folosite sa ajunga in tot felul de conturi si buzunare si in niciun caz spre binele romanilor.

Educatia e un domeniu de importanta strategica si ar trebui considerat ca o investitie prioritara, si nu cum gandesc in continuare marii economisti care au invatat carte in comunism - ca educatia e consumatoare si nu produce nimic, ei nu judeca decat in ideea ca daca produci suruburi atunci esti productiv.

Se schimba modalitatea de calcul a pensiei, in sensul ca pentru cei cu peste 30 de ani vechime se calculeaza pensia ca 80% din media venitului brut pe ultimele 12 luni. Nu e chiar o crestere spectaculoasa. Creste cu aproximativ 20% din ceva oricum mic. O pensie de invatator e vreo 800 de lei, iar a unui profesor in jur de 1800 de lei", a spus senatorul PSD, pentru STIRIPESURSE.RO.

Acesta sustine ca si alte categorii profesionale ar putea sa faca astfel de solicitari, pentru ca este dreptul lor.

"Eu cred ca orice categorie profesionala are dreptul sa ceara, sa se manifeste, sa pretinda. Pentru mine educatia se afla pe primul loc alaturi de sanatate. Daca ne batem joc de educatie si de sanatate, ne batem joc si de prezent si de viitorul Romaniei", a mai spus Catalin Croitoru.

El a declarat ca s-a bucurat de sustinerea colegilor din Parlament, insa cu conducerea PSD nu a discutat inainte de a initia proiectul: "Nu obisnuiesc sa cer voie".

"A durat un sfert de ora sa adun 15 semnaturi de la colegii din PSD. Toata lumea era entuziasta si sustinea din toata inima. Eu sunt parlamentar al Romaniei, nu al unui partid, nu m-a amanetat nimeni. Sunt absolut convins ca PSD va sprijini acest proiect pentru ca este si cred ca va ramane un partid de stanga", a conchis Croitoru.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.