DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ELCEN lasă Bucureștiul fără apă caldă: Cartierele unde se sistează furnizarea

elcen

Bucureștenii rămân, din nou, fără apă caldă! Cartierele Militari, Crângași, Drumul Taberei și centrul sunt zonele afectate, după ce ELCEN a anunțat că din vina datoriei neplătite a RADET se întâmplă totul. Potrivit ELCEN, Distrigaz a redus presiunea gazelor până la limita avariei.

Aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Electrocentrale București (ELCEN), din cauza datoriilor, se arată într-un comunicat al producătorului de energie.

Citește și: Carla’s Dreams le dă rușilor peste nas: Noi cântăm în română, nu în moldovenească, nu există așa ceva / VIDEO

"Astfel, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, și a notificat ELCEN în acest sens, ca, începând cu data de 05.09.2016, să reducă presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră. Datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016 — iunie 2016. În cazul în care aceasta nu va fi achitată, Distrigaz a informat ELCEN că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuție și, pe cale de consecință, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri", potrivit comunicatului.

Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureștiului — cartierele Drumul Taberei, Militari și Crângași, dar și o parte din centrul Capitalei.

Citește și: Serena Williams o ia la mișto pe Simona Halep: ‘Mă aștept să facă meciul vieții cu mine! ‘

"Mai mult decât atât, Distrigaz a anunțat intenția demarării procedurii de executare silită pentru recuperarea unei părți din datoria menționată mai sus", potrivit comunicatului ELCEN.

Reprezentanții producătorului de energie mai spun că, urmare a datoriilor acumulate de RADET, ELCEN se află în imposibilitatea de a-și onora plățile către furnizorii și distribuitorii de materii prime, materiale și servicii.

Citește și: Previziune-şoc în showbiz: așteaptă al doilea copil, dar se vor despărți

"În consecință, ELCEN a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET să rămână de 100%. Societatea a dat dovadă de disponibilitate față de solicitările repetate ale RADET de a se diminua poprirea pe contul escrow tocmai pentru a permite acestei debitoare să efectueze plăți salariale și, totodată, să achite furnizorii care au prestat servicii de reparații și întreținere a rețelei de termoficare", spun oficialii ELCEN.

Totodată, potrivit acestora, din discuțiile purtate cu Primăria Municipiului București, a rezultat că va fi supusă aprobării Consiliului General al Municipiului București (CGMB) o rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli cu suma de aproximativ 259 de milioane de lei, care reprezintă obligație de plată restantă a Municipiului București față de RADET și Electrocentrale București în baza protocolului încheiat în 18 decembrie 2008, ce a fost aprobat prin hotărârea 424/2008 emisă de CGMB.

Citește și: SCANDAL uriaș în Moldova după ce rușii i-au deconspirat fața solistului de la Carla’s Dreams: Un mare politician, rudă cu Traian Băsescu, intră în ring / FOTO

"Subliniem că această sumă (258.969.243 lei) se regăsește în Anexa numărul 1 din propunerile pentru proiectul Bugetului PMB pe anul 2016, semnată de Direcția de Specialitate din cadrul Primăriei. În plus, față de această sumă, Primăria Municipiului București, în anexele 1 și 2 la Proiectul de BVC pe 2016, menționează faptul că mai există o sumă pe care o datorează RADET, în valoare de 715 milioane de lei, care reprezintă o parte din subvențiile restante", se mai arată în comunicat.

Oficialii ELCEN susțin că au arătat Primăriei Capitalei că, fără plata acestei sume, nu se va putea intra în sezonul de termoficare 2016 — 2017, motivat de imposibilitatea asigurării fondurilor pentru achiziționarea combustibilului (gaze naturale), precum și a efectuării reparațiilor la capacitățile energetice de bază.

"În multiplele discuții care au avut loc între conducerea ELCEN și Primăria Municipiului București, s-a dat asigurarea că se vor face eforturile financiare necesare pentru asigurarea bugetării și plății celor 259 de milioane de lei. În acest moment, însă, nu este demarată o acțiune din partea Primăriei pentru punerea în practică a acestor angajamente. În acest context, ELCEN nu a avut sursele financiare necesare pentru a asigura plata producătorului, transportatorului și distribuitorului de gaze. Drept consecință, Distrigaz a emis notificarea nr. 3748/02.09.2016, prin care a anunțat ELCEN reducerea presiunii gazului natural", potrivit comunicatului.

În aceste condiții, ELCEN a decis notificarea RADET și Consiliului General al Primăriei Municipiului București, administratorul Regiei, cu privire la faptul că societatea se află în imposibilitatea de a-și mai plăti furnizorii și distribuitorii, fapt care duce, în consecință, la desfășurarea activității în condiții la limită. Astfel, ELCEN nu va ridica poprirea instituită în acest moment asupra conturilor RADET București, conform legii.

Totodată, având în vedere faptul că la acest moment RADET București datorează societății Electrocentrale București peste 3,6 miliarde de lei, ELCEN a notificat această debitoare cu reducerea/sistarea furnizării de energie termică, în condițiile în care aceasta nu își va îndeplini toate obligațiile de plată în termen de 10 zile de la comunicarea notificării, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.