DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ELCEN, măsură FULGER după ce Gabriela Firea a făcut plângere penală pe numele companiei

Inquam Photos / George Calin
Gabriela Firea

ELCEN anunță, miercuri, referitor la declarațiile primarului general al Capitalei potrivit cărora a fost oprită apa în sectoarele 2,3 și 4, că furnizează apă caldă și căldură la parametri normali, deși Primăria Capitalei continuă să nu-și onoreze obligațiile asumate de plată a subvenției, conform Mediafax.

Citește și: Sindicaliștii din Poliție îi CER DEMISIA lui Carmen Dan: 'Fățarnică, ai permis să ne rânjească infractorii în față'

"Ca urmare a declarațiilor făcute în spațiul public de primarul Capitalei, doamna Gabriela Firea, potrivit cărora Elcen a oprit apa în sectoarele 2,3 și 4 fără să informeze conducerea RADET și că "e un sabotaj la nivelul cetățenilor", vă transmitem o serie de precizări necesare pentru o informare onestă și reală a cetățenilor: În data de 16.05.2019., ELCEN a informat RADET (prin Nota Telefonică nr. 3) cu privire la efectuarea reviziei anuale planificate conform programului aprobat de Dispecerul Energetic Național și agreat de comun acord cu RADET, prin care se asigură pregătirea corespunzătoare a programului de iarnă 2019-2020", se arată într-un comunicat al instituției.

Pe 17.05.2019, RADET și-a exprimat acordul cu privire la oprirea pentru revizie tehnică programată a CTE București Sud în data de 20.05.2019, solicitând ELCEN ca în perioada 20-25.05.2019 să livreze în continuare apă de adaos având în vedere faptul că sistemul de termoficare gestionat de RADET este într-o stare avansată de degradare.

În 27.05.2019, ELCEN a informat RADET cu privire la faptul că va diminua furnizarea apei de adaos din CTE București Sud, întrucât decalarea programului de reparații pentru pregătirea sezonului următor de iarnă generează riscuri în funcționarea corespunzătoare a sistemului în sezonul rece.

"După o oră și jumătate de la diminuare, la solicitarea RADET de amânare din nou a reviziei, ELCEN a reluat debitul de apă de adaos, deși furnizarea apei de adaos constituie o excepție ce implică pierderi determinate de vechimea rețelei. Menționăm totodată că, în data de 27.05.2019, ELCEN a livrat agentul termic la parametrii solicitați de RADET conform contractului încheiat între cele două entități. Așadar, nu doar că ELCEN a informat conducerea RADET că urmează să fie oprită apa caldă în conformitate cu programul de revizie anuală planificată, dar a și amânat propriul program de reparații din cauza faptului că sistemul de transport al agentului termic gestionat de RADET este degradat și nu permite diminuarea furnizării apei de adaos", potrivit sursei citate.

ELCEN transmite și că riscul real de sistare a agentului termic în București și de compromitere a întregului sistem de termoficare din Capitală în perioada următoare este reprezentat de neplata subvenției de către Primăria Municipiului București în conformitate cu obligațiile asumate.

"Neplata sumelor cuvenite de către Primăria Capitalei va determina Romgaz să sisteze alimentarea cu gaze naturale a centralelor ELCEN. Sunt necesare eforturi deosebite pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare la care s-a ajuns și pentru a asigura condiții de trai decente oamenilor care doresc să beneficieze de un serviciu public aliniat la standarde europene. ELCEN tratează cu profesionalism și deschidere orice situații legate de sistemul de termoficare din capitală și depune toate eforturile pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică a locuitorilor bucureșteni", se mai arată în comunicatul de presă.

Revizia urma să aibă loc în perioada 20.05 – 08.06.2019, iar consumatorii deserviți de CTE București Sud să fie preluați pe CTE Progresu începând cu data de 20.05.

"Deși regimul de vară presupune funcționarea a două centrale din cele patru, din cauza stării avansate de degradare a rețelei RADET, începând cu anul 2017, ELCEN a furnizat apă de adaos din toate cele 4 CET-uri, ceea ce reprezintă o situație excepțională în regimul de funcționare. Datorită furnizării apei de adaos, ELCEN nu a putut demara lucrările de reparații, riscând periclitarea pregătirii programului de iarnă. În ultima perioadă, debitul de apă de adaos livrat din centralele ELCEN are valori de 1500 – 2000 t/h, cu maxime de 2300 t/h în timpul iernii, mult mai mari decât cele în regim normal de funcționare", potrivit sursei citate.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, marți că luni a fost oprită apa caldă în sectoarele 2, 3 și 4 din București, iar din acest motiv a depus plângere penală. "Au oprit apa caldă în jumătate din București, sectoarele 2, 3, 4. Am făcut plângere penală pentru cei care au luat această decizie, pentru că apa caldă trebuie să se distribuie continuu", a declarat Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei a catalogat drept o premieră decizia Elcen de a opri apa caldă, fără a informa conducerea RADET.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.