DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ELCEN o contrazice pe Gabriela Firea: lansează informații false în spațiul public

inquam Foto/Octav Ganea
ELCEN

ELCEN o contrazice pe Gabriela Firea în privința legătura între consumului de păcură în centralele proprii și poluarea excesivă înregistrată în București în noaptea de duminică spre luni.

Citește și: VIDEO Râzi cu lacrimi! Ariel Chiș, locul 2 pe lista candidaților USR la Consiliul General al Capitalei, se prezintă ca 'Mica Sirenă, cam oligofrenă'

„Primăria municipiului București, prin vocea primarului general, Gabriela Firea a lansat recent o serie de informații false conform cărora consumul de păcură al ELCEN ar fi cauzat creșteri considerabile ale emisiilor de poluanți în atmosferă. Având în vedere faptul că folosirea păcurii de către ELCEN a reprezentat în perioada 27.02 – 03.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor față de nivelul de poluare record înregistrat în București în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), considerăm esențial să se identifice sursa/sursele care a/au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5%-800%. ELCEN nu a înregistrat nicio depășire a limitelor emisiilor prevăzute de legislația europeană de mediu, fapt confirmat și de controalele Gărzii de Mediu”, au transmis reprezentanții ELCEN, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, instalațiile de ardere din cadrul ELCEN se află în plin proces de modernizare pentru respectarea noilor valori limită de emisii de NOx valabile începând cu 30 iunie 2020, astfel că începând cu anul viitor, ELCEN nu va mai utiliza păcură în CET-urile sale.

„Ca urmare a faptului că Inspectoratul pentru Situații de Urgență a efectuat controale la rezervoarele de păcură din cadrul ELCEN în vederea respectării prevederilor Directivei SEVESO 2012/18/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase, s-a impus necesitatea luării de măsuri de reducere a capa„cităților disponibile cu scopul lichidării totale a stocului de păcură până anul viitor. Este important de remarcat faptul că în ultimii 10 ani, în instalațiile ELCEN s-a utilizat păcură, uneori în cantități mult mai mari față de cantitățile utilizate în acest sezon fără a se înregistra depășiri ale emisiilor de poluanți în atmosferă. Nu există o legătură de cauzalitate între consumul de păcură și poluarea excesivă înregistrată în București de stațiile de monitorizare”, mai arată ELCEN.

În noaptea de duminică spre luni, stațiile pentru măsurarea calității aerului din București au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 și de aproape 800% la poluarea cu PM10.

ELCEN mai arată că potrivit informațiilor din spațiul public, cele mai mari valori pentru PM10 s-au înregistrat în zona de nord-est a Capitalei, în zonele Barbu-Văcărescu, Obor, Calea Moșilor, și nu în proximitatea CET Grozăvești.

„Acest lucru indică prezența unor surse de poluare masivă în zonă”, indică ELCEN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.