Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ELCEN, principalul furnizor de agent termic în București, iese din insolvență

inquam Foto/Octav Ganea
ELCEN

Electrocentrale București SA (ELCEN), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din București, anunță că Tribunalul București a decis joi închiderea procedurii de insolvență și reintroducerea ELCEN în circuitul economic, anunță Mediafax.

Cererea prin care Electrocentrale București SA a solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă a fost admisă în 6 octombrie 2016, la Tribunalul Bucureşti.

ELCEN a acoperit în totalitate creanțele datorate.

„Închiderea procedurii de reorganizare judiciară și, implicit, a procedurii de insolvență prevede stingerea tuturor obligațiilor de plată asumate prin planul de reorganizare și a creanțelor curente scadente. Drept urmare, Tribunalul București a decis astăzi, 02 februarie 2023, reintroducerea ELCEN în circuitul economic”, transmite compania.

Potrivit unui comunicat de presă, ieșirea din dificultate financiară deschide calea ELCEN pentru a accesa fonduri europene nerambursabile sau surse de finanțare puse la dispoziție de instituții financiare naționale și internaționale, pentru a-și eficientiza CET-urile pe care le deține.

„În următoarea perioadă, ELCEN se va concentra preponderent pe implementarea proiectelor majore de investiții, și anume construirea unor centrale termoelectrice noi în cogenerare de înaltă eficiență, cum ar fi implementarea unei unități de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CET Bucureşti Sud. Studiul de Fezabilitate pentru această investiție a fost finalizat. Soluția optimă în SF prevede realizarea unei capacități noi de producție în cogenerare de înaltă eficiență, în incinta CET București Sud, cu o putere electrică brută de cca. 600 MWe și energie termică livrată de cca. 376 Gcal/h ce va utiliza gaz natural, ulterior în amestec cu hidrogen. Prin comparație, puterea electrică instalată în prezent în cele 4 CET-uri ale ELCEN este de 586,25 MW. Ținând cont de estimările Dispecerului Energetic Național care avertizează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului va crește masiv mai ales în condiții de iarnă, în orele de vârf de sarcină, punerea în funcțiune a unei centrale noi, moderne, cu o putere electrică de 600 MWe reprezintă o contribuție majoră la menținerea siguranței în alimentarea cu energie electrică. Totodată, cantitatea de 376 Gcal/h livrată din noua centrală va acoperi fără probleme necesarul de agent termic pentru alimentarea cu apă caldă și căldură a consumatorilor arondați acestei centrale”, se menționează în comuunicat.

Conform sursei citate, centrala va dispune de echipamente noi, performante, care vor putea asigura energia termica și electrică cu o eficiență globală de aprox. 86-90% și reduceri semnificative a emisiilor.

De asemenea, Elcen își propune să eficientizeze activitatea din CET Grozăveşti, să implementeze unele capacități de cogenerare de înaltă eficiență utilizând motoare termice în cadrul CET Progresuși să modernizeze capacitățile existente / retehnologizarea unor capacități de producere a energiei termice în regim de vârf în CET Grozăvești, CET București Sud și CET București Vest.

„Ieșirea din insolvență permite ELCEN punerea în aplicare a unei strategii de dezvoltare care să asigure suportul la nivel local, național și european prin implementarea rapidă și eficientă a tehnologiilor adecvate, corelate cu cerințele de mediu și cu noua realitate geopolitică de pe piața energiei”, se menționează în finalul comunicatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.