Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elena Udrea anunță următoarea mutare a PMP! Ținta: sute de mii de români

elena udrea

Elena Udrea caută soluții pentru românii care sunt afectați, în ultimele zile, de prăbușirea leului în fața francului elvețian. Cel puțin 200.000 de români sunt loviți de creșterea monedei elvețiene, iar liderul PMP are soluția.

Udrea anunță că partidul său va depune o inițiativă legislativă pentru ca cei cu credite în valută să li se poată permite convertirea lor în lei.

”Mi se pare o greşeală să spui că statul nu trebuie să intervină atunci când avem de-a face cu o problemă socială (cu implicaţii financiare-economice uriaşe) aşa cum este valorizarea francului elveţian şi creşterea ratelor pentru aproape 150.000 de români.

Sunt cazuri în care persoane care s-au împrumutat în 2007 - 2008 plăteau 10 milioane de lei vechi rată, iar acum au ajuns să depăşească 25 de milioane, iar soldul să le crească prin raportare la euro.

Soluţia pe care o văd eu este o modificare legislativă care să presupună posibilitatea convertirii creditelor din valută în moneda naţională cu o marjă de maximum 20% în plus sau în minus faţă de valoarea la care s-a acordat creditul. Ceea ce ar rezolva foarte multe dintre problemele celor care nu îşi mai permit să plătească ratele, dar şi dintre problemele băncilor care se văd în ipostaza de a avea credite neperformante şi de a acumula active toxice.

PMP va veni luni cu o iniţiativă legislativă în acest sens, pentru că rata creditelor neperformante este una dintre ameninţările cele mai mari atât economice, cât şi din perspectivă socială cu care se confruntă România. Vorbesc de o iniţiativă legislativă care să se aplice tuturor creditelor în valută, nu numai celor în franci elveţieni, pentru a nu exista vreo discriminare.

Principiul de la care plec este că banca ar trebui să câştige din dobânzi şi comisioanele la vedere, nu din devalorizarea monedei naţionale în raport cu moneda în care s-a acordat creditul. De altfel, există şi o directivă europeană (2014/17/EC) care spune că, atunci când există o valută care este supusă deprecierii, iar această depreciere depășește 20% față de nivelul inițial al cursului, trebuie ca statele membre ale UE să intervină pe cale legislativă și să stabilească plafonări.”, e mesajul Elenei Udrea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.