Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elena Udrea face două anunțuri cruciale, după decizia luată de ÎCCJ de a cere Curții Europene să NU respecte decizia CCR

Inquam Photos / Octav Ganea
Udrea DNA

Dosarul în care Elena Udrea contestă condamnarea în dosarul Gala Bute este suspendat, după ce ÎCCJ a decis, luni, să transmită 3 întrebări CJUE privind respectarea unei decizii CCR când sunt afectate interese financiare europene. Decizia privind suspendarea nu e definitivă.

Elena Udrea a declarat, marți seara, la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu, că nu va ataca deciziile judecătorilor și a anunțat că are alte preocupări în Costa Rica, unde așteaptă să primească statutul de azilant politic definitiv.

Citește și: Surse S-a aflat motivul! De ce a fost, de fapt, Liviu Dragnea trădat de aliatul său de încredere

”Nu voi folosi o altă cale de atac în România. Sper ca azilul definitiv va fi acordat. Nu mă așteptam ca în dosarul meu, ÎCCJ să sesizeze CJUE, se diversifică lupta statului paralel. Nu știu cine ar putea acum să mai fie capul acestui sistem. Era evident că până acm a fost domnul Coldea. Mie, de la distanță, mi se pare că sunt mai multe grupări acum care se luptă între ele, pentru că iarăși avem alegeri prezidențiale. Dacă în 2014, Maior îl susținea pe Ponta și Coldea (Florian Coldea, n.r.) pe Iohannis, evident că și acum sunt diverși candidați susținuți de diverși facțiuni din serviciile secrete care folosesc justiția pentru a-și susține candidații și a-i sancționa, elimina pe ceilalți. Uitați-vă cum doamna Kovesi a obținut un susces extraordinar la Înalta Curte, în contestația împotriva măsurii preventive. Este evident că la Înalta Curte sunt în continuare judecători care reacțioează la ordin, care depind de sistem. (...) Deocamndată, sistemul se foloseste în continuare de justiție și în continuare de Înalta Curte. (...) Cine o fi din servicii acum? Este mai greu, pentru că în afară de câțiva lideri pe care îi știam ca fiind în vârful sistemului și, deși au trecut în planul doi, activează...

Citește și: Simona Halep a făcut un anunț la care nimeni nu se aștepta! Problemele de sănătate îi dau bătăi de cap

Am tot sperat că o să fac botezul acasă, cu prietenii, cu familia, dar vom vedea. Trebuie să luăm o decizie, pentru că crește copilul, o să îi fie greu nașei să îl ridice. Dacă nu găsim o biserică ortodoxă, o vom boteza într-una catolică, voi face o cerere de aprobare. Alina Bica a filmat venirea pe lume a Evei. Voi face botezul cât mai curând posibil.”, a spus Elena Udrea la România TV.

Judecătorii au decis să trimită trei întrebări Curții de Justiție Europene privind respectarea unei decizii CCR când sunt afectate interese financiare europene. Decizia a fost luată cu trei la doi. De asemenea, odată cu decizia de a transmite întrebările către CJUE, magistrații au dispus și suspendarea procesului. Decizia privind suspendarea nu este definitivă.

Citește și: Ingrid Mocanu iese iar la atac! Ieșire incendiară la adresa Cameliei Bogdan

Decizia vine în dosarul în care fostul ministru Elena Udrea, dar și alți inculpați din dosarul Gala Bute contestă pedepsele, după decizia CCR privind constituirea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ. În acest dosar, Elena Udrea (în prezent în Costa Rica) a fost condamnată definitv la 6 ani de închisoare.

Cele trei întrebări transmise CJUE sunt:

- Articolul 19 alin. 1 din TUE, articolul 325 alineatul (1) TFUE, articolul 1, alineatul 1, literele a) si b) si articolul 2, alineatul 1 din Convenția elaborata in temeiul articolului K3 din Tratatul privind Uniunea Europeana, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si principiul securității juridice trebuie interpretate in sensul ca se opun adoptarii unei decizii de catre un organ exterior puterii judecatoresti, Curtea Constitutionala a Romaniei, care sa aprecieze asupra legalitatii compunerii unor complete de judecată cu consecinta crearii premiselor necesare admiterii unor cai extraordinare de atac impotriva hotararilor judecatoresti definitive pronunțate intr-un interval de timp?

Citește și: Surse S-a aflat motivul! De ce a fost, de fapt, Liviu Dragnea trădat de aliatul său de încredere

- Articolul 47, alineatul 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul ca se opune constatarii de catre un organ exterior puterii judecatoresti a caracterului lipsit de independenta si impartialitate al unui complet din care face parte un judecator avand functie de conducere și care nu a fost desemnat aleatoriu, ci in baza unei reguli transparente, cunoscute si necontestate de parti, regula aplicabila in toate cauzele completului respectiv, hotararea adoptata fiind obligatorie potrivit dreptului intern?

- Aplicarea prioritara a dreptului Uniunii trebuie interpretata in sensul ca permite instantei nationale sa inlature aplicarea unei decizii a instantei de contencios constitutional, pronuntata intr-o sesizare vizand un conflict constitutional, obligatorie in dreptul national?”.

Citește și: Simona Halep a făcut un anunț la care nimeni nu se aștepta! Problemele de sănătate îi dau bătăi de cap .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.