Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elena Udrea și Ioana Băsescu primesc o veste proastă de la ÎCCJ

Inquam Photos / Octav Ganea
elena udrea

Elena Udrea și Ioana Băsescu au vrut să evite ca dosarul lor să fie trimis de la ÎCCJ la Curtea de Apel București. În ciuda contestațiilor, judecătorii de la ÎCCJ au decis că nu au competențe în acest caz și au trimis dosarul la Curtea de Apel București.

Iată minuta instanței:

”În temeiul art.346 alin.6 rap. la art.40, art.47 şi art.48 alin.1 lit.a Cod procedură penală admite excepția de necompetență după calitatea persoanei a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În temeiul art.50 Cod procedură penală rap. la art.38 Cod procedură penală trimite cauza privind pe inculpaţii Băsescu Ioana, Udrea Elena Gabriela, Tarhon Victor, Wagner Ioan Silviu, Nastasia Gheorghe şi Andronic Dan Cătălin, spre competentă soluţionare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă căreia i se va trimite dosarul.
Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpaţi, în sumă de câte 35 lei, până la prezentarea apărătorilor aleşi, rămâne în sarcina statului.
Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, azi 6 iulie 2017”, se arată în minuta instanței.

Întrebată de jurnaliști despre instanța competentă în dosarul ei, Udrea a mărturisit că ÎCCJ ar avea această calitate. "Dupa calitatea persoanelor, dupa calitatea Ioanei  Basescu ca notar si eu, ca avocat. Asteptam o decizie. DNA a tintit si a lovit. S-a gandit ca obtine iar o solutie de condamnare", a marturisit Elena Udrea la ieșirea de la Înalta Curte.

Motivele invocate de fostul ministru nu i-a impresionat însă pe magistrați, care au decis că, având în vedere calitatea fiecăruia în dosar, au considerat că o instanță de acest grad ar fi competentă să judece. Excepția a fost invocată chiar de către președintele completului de cameră preliminară, potrivit Digi24.

Rămâne însă de văzut dacă această excepție va fi sau nu aprobată.

Citește și: Ziua ZERO pentru Cristian Boureanu. Fostul politician află dacă scapă de arest

Dosarul a fost trimis de procurorii DNA în instanță luna trecută. Pe 24 mai, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidențiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) și spălare a banilor (5 fapte), potrivit DNA.

Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului președinte Traian Băsescu, va fi judecată pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.