Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri despre dosarul de corupţie al Elenei Udrea: Care era circuitul şpăgii

elena udrea

Noi dezvăluiri despre dosarul de corupţie în care este implicată Elena Udrea, dar şi fostul ei soţ, Dorin Cocoş. Off-shore-ul cipriot Barringwood Investment Ltd ar fi fost folosit de Elena Udrea pentru a primi o parte din mita de 5 milioane de dolari de la afaceristul Bogdan Buzăianu. Societatea, controlată de Dinu Pescariu, a fost folosită şi de fostul soţ al deputatei, Dorin Cocoş, pentru a primi şpaga în dosarul „Microsoft“.

Citeşte şi: Dezastru pe un vas de croazieră: Opt ROMÂNI se aflau la bordul navei

Elena Udrea este acuzată că ar fi primit mită 5 milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu. Unul dintre intermediarii-cheie, fondatorul Cancan, Radu Budeanu a fost ridicat miercuri seară de procurori şi pus sub acuzare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Timp de mai multe ore, Budeanu a dat declaraţii complete la DNA, în care a arătat ce rol a avut în această afacere de corupţie. El trebuie să depună o cauţiune de 2 milioane de lei până la sfârşitul acestei săptămâni. În acelaşi dosar, Elena Udrea are de plătit o cauţiune-record de 5 milioane de lei.

Procurorii susţin că, în vara anului 2010, Elena Udrea, care era lider PDL, i-ar fi pretins lui Buzăianu 5 milioane de dolari, pentru a asigura firmei Energy Holding, derularea în continuare a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică încheiat cu Hidroelectrica. Potrivit unor surse judiciare, totul a început în vara anului 2010, atunci când Udrea şi Budeanu ar fi avut primele discuţii despre situaţia contractelor Energy Holding cu statul. În perioada 2004-2012, Energy Holding, dar şi alte firme controlate de Buzăianu, au beneficiat de energie ieftină în cantităţi uriaşe, indiferent de producţia obţinută de Hidroelectrica în toţi aceşti ani. Budeanu ar fi acţionat ca un emisar între Udrea şi Buzăianu. Din anchetă reiese că Radu Budeanu s-ar fi dus la Monaco şi l-ar fi asigurat pe Buzăianu că „decizia privind continuarea acestor contracte este în controlul doamnei Elena Udrea”. Propunerea ar fi fost acceptată. Surse judiciare au explicat că la sfârşitul anului 2011, Buzăianu i-a transmis lui Budeanu cea mai mare parte din banii ceruţi, cu ajutorul unei intermediare. La începutul anului 2012, Budeanu ar fi remis, mai departe, Elenei Udrea suma de 3,8 milioane de dolari.

Citeşte şi: #Colectiv - 58! Încă o tânără rănită în club a murit în Germania

Tot Radu Budeanu ar fi fost cel care i-ar fi facilitat Elenei Udrea preluarea Editurii Evenimentul şi Capital SRL - care editează săptămânalul „Capital” şi cotidianul „Evenimentul Zilei”. Era vorba de o creanţă de 900.000 de euro pe care Buzăianu o avea la această societate, prin intermediul unui off-shore pe care-l controla. Gramotehniki Ltd. Creanţa era garantată cu un pachet de 90% din acţiunile Editurii Evenimentul şi Capital SRL. Pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, Budeanu s-ar fi ocupat de încheierea unui contract de novaţie – cesionare de creanţă, între Gramotehniki Ltd şi Barring¬wood Investment Ltd. Contrar informaţiilor deţinute de procurori, Elena Udrea a negat vehement acuzaţiile de corupţie aduse de procurori. „Nu am avut niciodată discuţii cu Buzăianu. L-am văzut o singură dată, în 2005. Nu am discutat niciodată cu el în sensul de a-l favoriza cu vreun oficial de la vreun minister, vreodată”, a declarat politicianul la DNA. La audierile din Comisia Juridică, atunci când DNA a cerut aviz pentru arestarea sa, Udrea a susţinut că ştia că Buzăianu ar fi dat bani la PDL, dar că nu are nicio implicare în acest lucru. Udrea a explicat că mai multe date ar deţine fosta sa consilieră, Ana Maria Topoliceanu, care coordona activitatea PDL Bucureşti, conform adevarul.

Citeşte şi: DNA l-a reţinut pe primarul Reşiţei... şi a mutat municipiul în Timiş

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.