Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eliminarea Declarației 600, o perdea de fum. Adevărata problemă rămâne în Codul Fiscal

antena3.ro
anaf

Noul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că în ședința de guvern de miercuri va fi adoptată o Ordonanță de Urgență prin care să fie eliminată Declarația 600, prin care persoanele cu venituri din activități independente erau obligate să plătească la ANAF sume trimestriale pentru CAS și CASS. Chiar dacă eliminarea obligativității pentru cetățeni de a se lovi de birocrația ANAF este o veste bună, adevărata problemă care lovește persoanele cu venituri din activități independente este alta.

Articolele 148 și 170 din noul Cod Fiscal stabilesc modalitatea de plată a contribuțiilor la asigurări sociale și a asigurărilor sociale de sănătate. Dacă o persoană care are venituri doar din activități independente vrea să contribuie la sistemul de pensii și să aibă calitate de asigurat în sistemul de sănătate trebuie să plătească lunar 35% din salariul minim brut pe economie (1900 de lei), adică 665 de lei.

Vezi și: Ai putea avea nevoie de ochelari: Ai grijă la aceste opt simptome

„Persoanele fizice care realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de bază minim brute pe țară pot opta pentru depunerea declarației prevăzute la alin. (4) și pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru anul în curs, în aceleași condiții prevăzute pentru persoanele care realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de bază minime brute pe țară. Opțiunea este obligatorie pentru întregul an fiscal, cu excepția situației prevăzute la art. 174 alin. (3)”, se arată în alineatul (7) al articolului 170.

Astfel, persoanele care au un venit sub 1900 de lei pe lună trebuie să opteze între a nu contribui la pensii și sănătate și a plăti o sumă mare la ANAF. O persoană care are un venit mai mic de 665 de lei pe lună ar trebui să aducă bani de acasă pentru a beneficia de asigurare de sănătate și pensie. În varianta anterioară a Codului Fiscal, contribuțiile erau calculate procentual, din venitul realizat, nu raportat la salariul minim brut pe economie.

Această anomalie a fost deja semnalată de mai multe persoane, inclusiv de rectorul celei mai mari universități din România (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj), care avertiza într-o scrisoare internă că profesorii plătiți cu ora se vor afla într-o situație foarte dificilă.

Vezi și: Oamenii de știință au găsit soluția: Cum să speli fructele ca să scapi de pesticidele de pe coajă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.