Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elisabeth Borne va încerca să 'ungă' motorul franco-german gripat: Premierul francez descinde la Berlin

Elisabeth Borne

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne se va deplasa pe 25 noiembrie în Germania, unde se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz, prilej cu care Parisul va încerca să "ungă" motorul franco-german, care s-a gripat în chestiuni energetice şi de apărare, relatează AFP într-un comentariu.

În cadrul acestei vizite - prevăzute pentru septembrie dar amânată pentru că Olaf Scholz a fost testat pozitiv la COVID-19 - va fi discutat progresul în dezvoltarea noului avion de luptă european (FCAS), program blocat de peste un an.

"Suntem pe calea cea bună după lungi discuţii şi emană din partea germană, ca şi din partea franceză o mare satisfacţie", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Stefan Hebestreit, în cadrul unui briefing de presă la Berlin.

Întrebat dacă Parisul, Berlinul şi Madridul s-au înţeles pentru a începe viitoarea fază de dezvoltare a FCAS - aşa-numită 1B, care prevede punerea la punct a unui prototip - Hebestreit a răspuns: "Suntem foarte încrezători că vă vom putea răspunde la această întrebare vineri", 25 noiembrie.

Deplasarea lui Elisabeth Borne are loc după venirea, pe 26 octombrie, la Paris, a lui Olaf Scholz, care şi-a afişat, împreună cu Emmanuel Macron, voinţa de a da un nou elan tandemului franco-german, aflat în suferinţă după o serie de diferende privind războiul din Ucraina şi a norilor negri care se adună deasupra creşterii economice în Europa.

Întâlnirea cu cancelarul german "va permite trecerea în revistă a agendei bilaterale şi viitoarele calendare franco-germane", au menţionat serviciile premierului francez, în contextul în care un Consiliu de miniştri franco-german a fost amânat din octombrie în ianuarie.

"Franţa este partenerul Germaniei cel mai apropiat", a afirmat la rândul său Stefan Hebestreit.

Ministrul francez al afacerilor externe Catherine Colonna, care o va primi luni pe omoloaga sa germană Annalena Baerbock, a evocat în Le Parisien, duminică, ideea unei "reuniuni a celor două parlamente la Versailles" pentru a marca cea de a 60-a aniversare, în ianuarie, a Tratatului franco-german. Preşedinţia Adunării Naţionale franceze a evocat în septembrie data de 22 ianuarie pentru această reuniune.

Deplasarea lui Elisabeth Borne va reprezenta ocazia "de a asigura continuarea angajamentelor comune într-un cadru european, în special în materie de cooperare energetică", potrivit palatului Matignon. Prim-ministrul francez se va întâlni cu acest prilej şi cu Robert Habeck, vicecancelar care răspunde de economie şi climă.

Olaf Scholz a anunţat un plan de ajutor de 200 de miliarde pentru populaţie şi companii pe fondul creşterii abrupte a preţurilor la electricitate, însă fără o concertare cu partenerii europeni, provocând neînţelegere şi o teamă privind distorsionarea concurenţei, potrivit France Presse.

Berlinul promite, de asemenea, un proiect de scut antirachetă, cu o componentă israeliană, care îl va concura pe cel al Parisului şi al Romei.

Potrivit serviciilor lui Elisabeth Borne, cele două ţări îşi vor reafirma, de asemenea, "susţinerea nestrămutată" faţă de Ucraina.

Este a treia deplasare în străinătate a premierului francez, după Algeria şi Portugalia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.