Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elita rusă ocolește sancțiunile. Vinuri rare, de un milion de ruble sticla, au ajuns în restaurantele de lux din Rusia

Radu Pop
theinsider.ru
vinuri

După invadarea Ucrainei, UE a introdus o interdicție privind furnizarea de vinuri de lux de peste 300 de euro către Federația Rusă. Spre deosebire de embargoul complet asupra importului de vinuri din Australia și SUA, măsura europeană reprezintă mai mult o restricție simbolică, deoarece ponderea unor astfel de vinuri era mai mică de 1% din numărul total de transporturi către Rusia.

„Așa a încercat autoritatea de reglementare europeană să-i priveze pe oligarhii ruși de vinuri din Burgundia și Bordeaux, fără să pună un băț în roată producătorilor obișnuiți”, spun anchetatorii.

Însă la sfârșitul anului trecut, o companie anonimă „Ryatiko”, deținută de proprietarul gigantului farmaceutic rus „R-Pharm”, Oleksiy Repik, a adus în Rusia unele dintre cele mai scumpe vinuri din lume, relatează o anchetă publicată de Insider.ru.

Aproape două sute de nume de vinuri rare (în total 800 de sticle) au intrat în Rusia pentru a eluda sancțiunile UE: doar prețurile de achiziție a zeci de vinuri depășesc un milion de ruble pe sticlă, subliniază sursa citată.

„Un furnizor recent a importat în Rusia aproape două sute de vinuri de top din Burgundia, Bordeaux și Piemont. Din cele cinci castele din Bordeaux care au primit cel mai înalt statut în Clasificarea din 1855, „Ryatiko” a importat de la toate cinci (Chateau Haut-Brion, Chateau Lafite Rothschild, Chateau Latour, Château Margaux și Château Mouton Rothschild)”, se spune în articol.

Numai în noiembrie și decembrie 2022, compania „Ryatiko” a importat vin în Rusia în valoare de 3,9 milioane de euro.

Proprietarul "Ryatiko" este Oleksiy Repik, a cărui avere este estimată la 1,4 miliarde de dolari. SA "R-Pharm" este cel mai mare producător de produse farmaceutice din Rusia.

Legături cu mezina lui Putin

După cum a arătat ancheta jurnalistică, o companie offshore a lui Repika deține un avion de afaceri Bombardier Global 5000 folosit de Kateryna Tikhonova, fiica cea mică a lui Vladimir Putin.

În același timp, una din vechile prietene ale fiicei lui Putin, Natalia Popova, este căsătorită cu Kirill Dmitriev, care conduce Fondul rus de investiții directe și care investește generos în afacerile lui Repik”, se arată în anchetă.

„Ryatiko” nu ar fi putut să cumpere vin fără ajutorul companiilor europene care l-au ajutat să eludeze sancțiunile, scriu anchetatorii. Firma a apelat la serviciile unui intermediar european, care a ajutat la colectarea comenzilor de la diverși producători și la pregătirea documentelor.

„După începutul războiului, majoritatea livrărilor spre Rusia urmează o schemă utilă pentru eludarea sancțiunilor. Producătorii europeni expediază mărfuri în Europa, iar tot riscul de eludare a sancțiunilor revine companiei intermediare”, sintetizează jurnaliștii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.