Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elon Musk stârnește noi controverse: A publicat o hartă care arată orientarea pro-rusă a locuitorilor din sudul Ucrainei (Foto)

Politico Europe
Elon Musk

Miliardarul Elon Musk, de la Tesla, a continuat să-i agite pe experții politici cu soluțiile pe care le propune pentru conflictul din Ucraina.

În ultima sa serie de tweet-uri, Musk a susținut că pacea dintre Ucraina și Rusia ar putea fi obținută prin refacerea "alegerilor din regiunile anexate sub supravegherea ONU", urmând ca Rusia să plece "dacă aceasta este voința poporului".

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ripostat la recenta opinie a lui Musk cu privire la modul în care se poate pune capăt conflictului cu un minim de violențe suplimentare, acuzându-l că susține Rusia într-un sondaj pe Twitter.

Diplomatul și avocatul ucrainean Andrei Melnik a mers chiar mai departe, scriind: "F**k off este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine [Elon Musk]".

De atunci, Musk și-a dublat eforturile de a pune capăt conflictului într-un mod pe care îl consideră cel mai pașnic, atrăgându-și critici pentru că a postat o hartă electorală din 2012 care arată un sprijin larg pentru Rusia în estul Ucrainei.

"Presupunând că credeți că voința poporului contează, ar trebui, în orice regiune de conflict, să sprijinim voința celor care trăiesc acolo", a spus el.

"Cea mai mare parte a Ucrainei dorește fără echivoc să facă parte din Ucraina, dar unele porțiuni estice au majorități rusești și preferă Rusia".

Deși a arătat un sprijin clar pentru lupta Ucrainei împotriva "operațiunii militare speciale" a lui Vladimir Putin, cheltuind anul acesta 80 de milioane de dolari prin intermediul SpaceX pentru furnizarea de internet prin satelit pentru națiunea devastată de război, unii consideră că ultimele sale comentarii arată un sprijin deschis pentru Rusia.

Politicianul german Phil Hackemann, din partea Partidului Liber Democrat, a declarat că, în opinia sa, opinia lui Musk este mult prea simplistă.

"A FOST un referendum democratic privind rămânerea alături de Rusia (URSS) sau independența în 1991", a spus el.

"Rezultatul a fost clar - în TOATE regiunile. Și, de asemenea, acei oameni care sunt eliberați de forțele ucrainene astăzi îi sărbătoresc ca pe niște eroi. NIMENI nu vrea să trăiască sub ocupație rusească".

Musk a recunoscut că Herson și Zaporojie "aproape sigur nu vor să se alăture Rusiei", dar a susținut totuși ideea unui referendum autorizat de ONU pentru această regiune.

"Evident, nu toți cei care au votat pentru partidul pro-Rusia au vrut să se alăture Rusiei, dar ar fi de asemenea inexact să spunem că niciunul nu a vrut", a spus el.

Corespondentul de externe al publicației The Economist, Oliver Carroll, a luat la țintă sugestia lui Musk că o hartă electorală din 2012 este o dovadă suficientă pentru a susține demersul Rusiei de anexare a regiunilor disputate.

"De atunci, Rusia a invadat Ucraina, apoi a invadat din nou, a ucis mii de oameni, a declarat o națiune și a amenințat cu un război nuclear. Cu toate acestea, Elon Musk crede cumva că niciunul dintre băieții albaștri nu s-a răzgândit", a spus el.

Musk a făcut schimb de replici cu senatorul american Lindsey Graham, care l-a atacat pe miliardar pentru sugestia sa "stupidă" de a "preda pur și simplu" părți din Ucraina lui Putin.

Graham a cerut Rusiei să onoreze granița clară și a susținut dreptul Ucrainei de a continua lupta până când toate forțele vor fi respinse.

"A fost un acord semnat de Rusia care includea protejarea Crimeei și a Donbasului ca parte a Ucrainei. Dacă doriți pace în Ucraina - ceea ce dorim TOȚI - cereți pur și simplu ca rușii să onoreze granițele pe care le-au convenit în 1994 și să-și retragă forțele", a declarat senatorul.

"A face altfel înseamnă să legitimezi o momeală și o schimbare de către Rusia și un semnal pentru alți actori răi de a lua ceea ce vor-  cu forța! Dacă Elon Musk și alții vor ca lumea să continue să fie în haos, atunci capitulați în fața lui Putin și răsplătiți-i agresiunea."

Putin a semnat săptămâna aceasta legislația pentru a anexa oficial patru teritorii din Ucraina, arată documentele guvernului rus.

Regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie sunt "acceptate în Federația Rusă în conformitate cu Constituția Federației Ruse".

Putin a semnat, de asemenea, decretele prin care îi numește oficial pe actualii șefi ai celor patru regiuni, susținuți de Moscova, ca lideri interimari ai acestora.

Anterior, legislația de anexare a fost susținută în unanimitate de camerele inferioară și superioară ale parlamentului rus.

Vinerea trecută, Putin a prezidat o ceremonie grandioasă la Kremlin, în timpul căreia a semnat acorduri cu liderii celor patru regiuni, instalați de Moscova, pentru a deveni subiecți ai Federației Ruse, în ciuda condamnării Kievului și a aliaților săi din Occident.

Cele patru teritorii creează un coridor terestru crucial între Rusia și Peninsula Crimeea, care a fost anexată de Moscova în 2014.

Împreună, cele cinci regiuni reprezintă aproximativ 20% din Ucraina. Dar forțele rusești nu dețin controlul complet asupra Hersonului sau Zaporojiei, iar Kremlinul nu a confirmat încă ce zone din aceste regiuni sunt anexate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.