Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elon Musk vrea să scrie istorie în medicină: Paraliziile ar putea fi tratate prin intervenții pe creier

GettyImages
Elon Musk

Dezvăluirea celor mai recente realizări în cadrul inițiativei Neuralink, creația lui Elon Musk, a fost anticipată de ceva timp și constă în a-i ajuta pe cei care au suferit paralizii să se poată mișca din nou, prin electrozi plasați în cortexul cerebral, potrivit www.interestingengineering.com.

Neuralink, creația ciudată a lui Elon Musk, organizează un eveniment pe care directorul general al Tesla, SpaceX și Twitter îl numește „show and tell” (arată și spune - n.r.).

Dezvăluirea celor mai recente realizări în cadrul inițiativei companiei de conectare a creierului a fost anticipată de ceva timp. Elementele de bază ale Neuralink constau în înregistrarea potențialelor de acțiune ale neuronilor din creier. Acest lucru se face prin plasarea unui electrod suficient de aproape de sinapsa a doi neuroni din creier și prin înregistrarea impulsului electric al acestuia.

Institutul Național de Sănătate a stabilit că această metodologie nu provoacă leziuni neuronale și nici nu dăunează pacientului gazdă unde este implantat electrodul. Denumirea tehnică a acesteia este Stimulare cerebrală profundă (DBS).

Neuralink lucrează la un proiect ambițios pentru a le permite celor paralizați să se miște din nou. Proiectul ar urma să stimuleze și să oglindească centrele de mișcare ale creierului, acolo unde nu mai există activitate sinaptică, și să stimuleze acești centri prin intermediul unui computer.

Evenimentul Neuralink a început cu o serie lentă de cuvinte dactilografiate literă cu literă pentru a citi „Welcome to Show and Tell”. Aceasta este o maimuță care tastează cu creierul, pe un ecran de calculator. De fapt, acea maimuță controlează acel computer într-o serie de comportamente complexe de învățare. Personalul de la Neuralink explică modul în care antrenează maimuța să reacționeze la numerele și literele de pe ecran. Recompensează maimuța pentru că urmărește literele și numerele și apoi le folosește pentru a scrie numere și cuvinte mai complicate. În cele din urmă, apare o propoziție.

Maimuța nu tastează, ci se gândește la literele din cuvinte. Implantul din creierul său traduce activitatea neuronală într-un mod ordonat. Maimuța învață să controleze ecranul, gândindu-se la litere și la apariția lor.

Aceste organizări complexe ale funcțiilor neuronale sunt folosite prin intermediul electrozilor implantați în creierul maimuței. Acești electrozi sunt fire lungi și subțiri de fibre metalizate. Acestea au o grosime cuprinsă între 5 și 50 de microni, mai mici decât un fir de păr uman. Ele sunt atât de ușoare încât, dacă ar fi aruncate în aer, ar pluti în urma curenților prea slabi pentru a mișca un fir de păr.

Termenul de înaltă fidelitate este folosit pe parcursul evenimentului, pentru a desemna un răspuns de bună calitate la stimularea electrică. Electrozii înregistrează activitatea neuronală, semnalele sunt eliberate de neuroni, înregistrate de cipul din computer, apoi cartografiate, organizate și reproduse. Drumul către înțelegerea creierului a fost descris de un inginer Neuralink ca fiind comparat cu o bandă de 1,5 km lungime care reprezintă toate lucrurile pe care le poate face un creier, noi am înțelege primii câțiva centimetri.

Ei au dezvăluit planurile de a avea un sistem cu un singur implant, care poate avea zece mii de electrozi în orice fir de electrozi. Robotul care implantează electrozii în prezent este un robot chirurgical. Neurochirurgul pregătește pacientul, apoi robotul plasează implanturile în creier, deoarece firele de electrozi sunt atât de delicate, încât nu pot fi ținute de o mână umană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.