Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elveția se pregătește de o penurie de gaze naturale - Guvernul a anunțat un plan de raționalizare

Getty Images
Elveția carantină

Guvernul elvețian și-a prezentat miercuri planurile pentru a face față unei posibile penurii de gaze naturale în această iarnă și a declarat că ar putea recurge la raționalizare în cazul în care alte măsuri se vor dovedi insuficiente, transmite Reuters.

În martie, guvernul a decis să creeze o rezervă de gaze pentru iarna 2022/23, iar industria gazelor și autoritățile au pregătit implementarea acesteia.

Cinci companii regionale de gaze au asigurat până în prezent aproape 3,8 terrawați-oră de rezerve fizice de gaze în țările vecine, aproximativ 60% din obiectiv, și lucrau la asigurarea unor opțiuni suplimentare, a declarat guvernul.

Elveția, țară fără ieșire la mare, își obține gazul prin intermediul unor centre comerciale din țările vecine din Uniunea Europeană, astfel încât întreruperile din aceste țări ar afecta și Elveția.

Elveția are o cerere relativ scăzută de gaz, care acoperă aproximativ 15% din consumul total de energie. Aproximativ 42% din gaz este utilizat pentru încălzirea gospodăriilor, iar restul în industrie și în sectoarele serviciilor și transporturilor, potrivit datelor guvernamentale.

Puțin mai puțin de jumătate - 47% - din importurile de gaze elvețiene provin direct sau indirect din Rusia, a declarat anterior guvernul.

Unele companii exploatează instalații cu combustibil dual, care pot trece de la gazul natural la păcură extraușoară, dacă este necesar. Guvernul a declarat că operatorii ar trebui să înceapă acum să umple rezervoarele de petrol.

Stocurile obligatorii de combustibil extraușor pentru încălzire acoperă cererea pe patru luni în Elveția.

În Elveția nu există instalații mari de depozitare a gazelor naturale, dar compania Gaznat deține o participație într-o instalație subterană de depozitare a gazelor naturale lângă Lyon, în Franța.

Un acord între Elveția și Franța asigură aprovizionarea clienților elvețieni cu gaze chiar și în caz de penurie, iar un acord similar cu Germania este în curs de negociere.

În cazul unei penurii de gaz, guvernul va îndemna mai întâi gospodăriile și întreprinderile să reducă consumul de gaz și ar putea obliga centralele cu combustibil dual să treacă la păcură.

În cazul în care aceste măsuri nu sunt suficiente, guvernul ar putea dispune raționalizarea. Prioritatea pentru obținerea aprovizionării ar reveni gospodăriilor care sunt conectate la o rețea de gaze naturale și serviciilor sociale de bază, în afara educației și administrației publice.

"Pentru ca reducerea livrărilor de gaze naturale către toți consumatorii să fie cât mai mică, tuturor clienților neprotejați li se vor aloca cote fără a se stabili priorități. În plus, sunt analizate restricții de utilizare. Astfel, ar putea fi interzisă utilizarea gazului pentru anumite aplicații", a precizat guvernul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.