Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elveţia votează duminică o lege care interzice construcţia de noi centrale nucleare

SwissInfo
germania vs elvetia

Alegătorii elveţieni se vor pronunţa duminică prin vot asupra unui proiect de lege care prevede alocarea unor subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru energiile regenerabile, în paralel cu interzicerea construcţiei de centrale nucleare şi sprijinirea companiilor de utilităţi, informează Reuters. Sondajele de opinie sugerează că legea are şanse să fie aprobată dar sprijinul s-a diminuat în ultima perioadă. Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie efectuat luna aceasta de gfs.bern., 56% dintre alegători susţin legea, în scădere faţă de 61% luna trecută.

Legea prevede colectarea a 480 de milioane de franci pe an de la consumatorii de electricitate pentru a finanţa investiţiile în regenerabile, iar alte 450 milioane de franci colectate de pe urma unei taxe existente pe combustibili fosili vor fi alocate pentru a reduce consumul energetic al clădirilor cu 43% până în 2035 comparativ cu nivelul din 2000.

În prezent, energiile fotovoltaică şi eoliană sunt responsabile pentru mai puţin de 5% din producţia totală de electricitate a Elveţiei, faţă de 60% în cazul energiei hidroelectrice şi 35% pentru energia nucleară. Potrivit proiectului de lege, energia produsă din surse regenerabile ar urma să ajungă la 11.400 de gigawaţi oră în anul 2035, de la 2.831 Gwh în prezent. Criticii susţin că o familie de patru persoane va trebui să plătească o sumă suplimentară de 3.200 de franci (3.257 de dolari) pe an iar fluctuaţiile în producţia de energie din surse regenerabile vor face Elveţia şi mai dependentă de electricitatea importată, conform Agerpres.

Ministrul elveţian al Energiei, Doris Leuthard, care a propus legea, a dezminţit estimările criticilor precizând că întregul pachet va costa o familie obişnuită cu 40 de franci mai mult pe an, din cauza unei suprataxe care va fi utilizată pentru finanţarea subvenţiilor pentru energiile regenerabile. Iniţiativa din Elveţia este similar cu eforturile din alte ţări din Europa interesate să reducă dependenţa de energia nucleară, după dezastrul de la Fukushima din 2011. Germania vrea să închidă toate centralele nucleare până în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.