Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emilian Imbri, despre evoluția COVID: 'Într-o țară săracă, când scoți singurele două tancuri la început și îți sunt distruse, nu mai ai resurse pentru la final'

digi24.ro
emilian imbri

Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului Victor Babeș din București, spune că România a început pandemia de coronavirus luând toate măsurile pentru limitarea răspândirii bolii, după ce a fost martora dramelor din China, Italia și Spania. Odată cu primele etape de relaxare, transmiterea COVID-19 a început să crească pentru ca în luna septembrie, odată cu reluarea majorității activităților, situația să fie scăpată de sub control. ”Într-o țară săracă, când scoți singurele două tancuri la început și îți sunt distruse, nu mai ai resurse pentru la final. Noi am făcut tot ce s-a putut la început”, a declarat Imbri, la TVR.

Referindu-se la modul în care a evoluat situația epidemiologică în țara noastră, managerul unității medicale din Capitală a precizat: ”Noi suntem atipici. Noi am fost martorii a ceea ce s-a întâmplat în China, Spania și Italia, martorii acelei avalanșe de decese și de îmbolnăviri. Am avut timp să ne speriem și am luat măsuri înainte să fie declarată la noi situația gravă. Am intrat în stare de urgență, am închis școlile, am trecut la lucrul de acasă, au început să se dea amenzi, deci lucruri pe care alte țări nu au avut timp să le mai facă. Și atunci, când au ajuns la noi primele valuri de viruși, noi eram pregătiți. Am întrerupt practic virusul. Atunci se punea problema de ce suntem noi așa și nu facem ce fac țările celelalte. Țările celelalte nu au apucat să facă treaba asta. A murit o generație în Italia.

Ursula von der Leyen anunță o DECIZIE importantă: UE pregătește un sistem de sancțiuni pentru încălcarea drepturilor omului

A urmat apoi încet, încet relaxările pentru că era firesc. Populația a început să nu mai creadă, să bagatelizeze, nici administrația n-a mai luat măsuri așa de drastice. Relaxare după relaxare, a început să crească transmiterea, dar nu într-un mod atât de groaznic încât să ne speriem.

Am scăpat hățurile undeva spre septembrie când s-au terminat concediile, au început școlile, munca a început peste tot, a început aglomerația în mijloacele de transport. (La alegeri – n.r.) au fost niște măsuri atât de severe încât, practic, nu prea ai apucat să ștampilezi virusul.

Toate lucrurile astea au dus la o creștere a numărului de îmbolnăviri pentru că și copiii sunt purtători și au mers spre bunici, părinții au început să-i lase cu bunicii. Sunt lucruri firești”.

Întrebat, în acest context, dacă nu cumva ne-am întors prea repede la firesc, Emilian Imbri a răspuns: ”Nu știu dacă mai puteam amâna. Tensiunea era așa de mare. (...) Poate că, într-adevăr, nu am distanțat prea bine ultimele relaxări și asta se simte.

Augustin Zegrean, după ce a pierdut șefia Consiliului Legislativ, în Parlament: 'Votul este nul'

Am început atipic și terminăm încercând să oprim transmiterea la persoanele în vârstă pentru că sunt cele mai vulnerabile.

Într-o țară săracă, când scoți singurele două tancuri la început și îți sunt distruse, nu mai ai resurse pentru la final. Noi am făcut tot ce s-a putut la început. Cât să poți să ții? Oricum, suntem încă bine ca resurse medicale. Dar populația nu mai putea fi ținută pentru că riscul era să înceapă acele manifestații care sunt acum în alte țări”.

În ceea ce privește situația de la Spitalului ”Victor Babeș” din București, managerul instituției medicale a precizat că nu mai există locuri nici la terapie intensivă și nici în general, pentru pacienții cu COVID-19 cu forme mai puțin grave ale bolii.

”La terapie intensivă nu avem locuri libere. În momentul în care se eliberează un loc, urmează o perioadă foarte rapidă în care se face dezinfecția acelui loc și deja este în așteptare o persoană care fie că vine din spital, pentru că în timpul nopții i s-a înrăutățit starea, fie că e adusă de ISU din alt spital sau din alt oraș.

Acum spitalul este plin. 540 de paturi sunt toate ocupate, atât în «Babeș» - 440 și în Pipera avem cel puțin 90. Poate mai sunt acolo 4-5 locuri, dar Pipera nu este un loc unde poate să ajungă un bolnav care are simptome, acolo ajung persoane fără simptome sau cu o simptomatologie ușoară”, a mai spus medicul Emilian Imbri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.