Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emisarul britanic pentru Afganistan s-a întâlnit la Kabul cu înalţi responsabili ai regimului talibanilor

TOLO.news
talibani

Emisarul britanic pentru Afganistan, Simon Gass, s-a întâlnit marţi la Kabul cu înalţi responsabili ai regimului talibanilor, au anunţat un purtător de cuvânt taliban şi Foreign Office (Ministerul de Externe britanic), relatează AFP.

Emisarul britanic a discutat, între alţii, cu şeful diplomaţiei talibane Amir Khan Muttaqi şi vicepremierul Abdul Ghani Baradar, a menţionat Foreign Office. Gass a fost însoţit de Martin Longden, însărcinatul cu afaceri al misiunii britanice pentru Afganistan, delocalizată la Doha, în Qatar, după retragerea ultimelor trupe străine din Afganistan, la 30 august.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat criza umanitară din Afganistan, prevenirea transformării, din nou, a acestei ţări într-un focar al terorismului internaţional, precum şi necesitatea de a le permite afganilor şi străinilor să părăsească ţara, dacă doresc, a mai informat MAE britanic, potrivit Agerpres.ro.

Peste 120.000 de străini şi afgani care au vrut să plece dintr-un Afganistan controlat de talibani au fost evacuaţi cu ajutorul unui amplu "coridor aerian", de la preluarea puterii de către talibani, la 15 august, până la retragerea ultimilor soldaţi americani, la 30 august. Ulterior au mai avut loc câteva zboruri de evacuare, dar mai multe ţări occidentale au rămas cu liste de persoane care vor să plece din Afganistan şi insistă pe lângă guvernul talibanilor să garanteze securitatea celor care vor să părăsească ţara, aminteşte AFP.

Discuţiile de marţi s-au mai referit la "problema tratamentului aplicat minorităţilor şi la drepturile femeilor şi fetelor", potrivit Foreign Office.

Un purtător de cuvânt al MAE afgan, Abdul Qahar Balkhi, a afirmat că întâlnirea a permis "discuţii detaliate cu privire la relansarea relaţiilor diplomatice între cele două ţări".

Până acum, nicio ţară nu a recunoscut oficial noul guvern taliban, cu toate că Pakistanul, China, dar şi Qatarul au semnalat o oarecare deschidere faţă de acesta. Doar trei ţări - Pakistanul, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite - au recunoscut primul regim taliban, aflat la putere între 1996 şi 2001.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.