Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Libia a îndemnat la declararea unui armistiţiu pe perioada sărbătorii musulmane Eid al-Adha

CNBC.com
Libia

Emisarul Naţiunilor Unite pentru Libia a îndemnat luni la declararea unui armistiţiu pe perioada sărbătorii musulmane Eid al-Adha (Sărbătoarea Sacrificiului) în perioada 11-15 august, într-o intervenţie în faţa Consiliului de Securitate al ONU, informează AFP potrivit Agerpres.

Ghassan Salame a afirmat că aproximativ 1.100 persoane şi-au pierdut viaţa în luptele din jurul capitalei Tripoli începând din luna aprilie, când mareşalul Khalifa Haftar a declanşat campania de cucerire a capitalei libiene. Oficialul ONU a mai indicat că nu sunt semne de domolire a conflictului armat.

"Armistiţiul ar trebui să fie însoţit de măsuri de consolidare a încrederii între părţi care să includă schimburi de prizonieri, eliberarea persoanelor reţinute arbitrar sau răpite şi schimbul de rămăşiţe ale victimelor", a declarat Salame în cadrul intervenţiei video adresate membrilor Consiliului de Securitate.

Emisarul ONU pentru Libia a cerut organizarea unei reuniuni internaţionale care să susţină o încetare a focului şi aplicarea strictă a embargoului impus vânzării de arme către Libia, precum şi o întâlnire a celor două tabere pentru a impulsiona procesul de identificare a unei soluţii.

Salame a evidenţiat necesitatea acordului membrilor Consiliului de Securitate pentru realizarea de progrese în atingerea acestor obiective.

Libia s-a prăbuşit în haos în urma revoltei din 2011 care a dus la răsturnarea dictatorului Muammar al-Gaddafi.

Mareşalul Khalifa Haftar, care deţine deja controlul asupra celei mai mari părţi din estul Libiei, a decis în aprilie ca Armata Naţională Libiană (LNA) pe care o conduce, să cucerească Tripoli, oraşul controlat de rivalii săi reuniţi în cadrul Guvernului de Acord Naţional (GNA), susţinut de ONU.

Luptele au ajuns într-un impas, în timp ce mii de civili au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.