Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emisarul ONU a revenit la Sanaa pentru a impulsiona aplicarea armistiţiului la Hodeida

AFP
Hodeida Yemen

Emisarul ONU pentru Yemen, Martin Griffiths, a sosit luni în capitala acestei ţări, Sanaa, controlată de rebelii houthi, unde va încerca să accelereze punerea în aplicare a acordului de armistiţiu pentru oraşul-port Hodeida, a anunţat un responsabil al Naţiunilor Unite, potrivit AFP preluată de Agerpres.

Emisarul ONU, aflat pentru a doua oară în Yemen în această lună, 'va încerca să obţină o aplicare rapidă a acordului referitor la Hodeida', încheiat cu prilejul negocierilor de pace desfăşurate în decembrie în Suedia, a declarat sursa menţionată, fără a da detalii despre programul vizitei.

Guvernul yemenit, susţinut de Arabia Saudită, şi rebelii houthi, sprijiniţi de Iran, se acuză reciproc de blocarea punerii în aplicare a acordului. Acesta prevede, pe lângă o încetare a focului intrată în vigoare la 18 decembrie, o redesfăşurare de forţe la Hodeida şi în provincia cu acelaşi nume.

Guvernul îi acuză pe rebeli că nu s-au retras din porturile Hodeida, Salif şi Ras Issa, aşa cum era prevăzut.

Cele trei porturi sunt esenţiale pentru sosirea ajutoarelor umanitare şi importurile de alimente destinate locuitorilor Yemenului, ţară confruntată, potrivit ONU, cu cea mai gravă criză umanitară din lume.

Forţele combatante ar trebui să se retragă ulterior din Hodeida şi să faciliteze deschiderea unor culoare umanitare.

Tensiunile persistă în acest oraş din vestul Yemenului, unde convoiul şefului observatorilor civili ai ONU, generalul olandez în retragere Patrick Cammaert, a fost ţinta unor tiruri joi, nesoldate însă cu victime.

Observatorii ONU, sosiţi la 23 decembrie la Hodeida, sunt responsabili cu supravegherea fragiliului armistiţiu între rebeli şi forţele proguvernamentale

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.