Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emisarul special al Uniunii Europene vizitează Belgradul și Pristina

infomax.mk
ue serbia kosovo

Emisarul special al Uniunii Europene pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčak, vizitează luni, 6 februarie, Pristina și Belgradul, notează Rador.

Potrivit agendei vizitei, Lajčak se întâlnește la Pristina cu premierul Kosovo, Albin Kurti, și șeful delegației Pristinei în dialogul cu Belgradul, Besnik Bislimi, iar la Belgrad cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. După aceste întâlniri nu sunt prevăzute conferințe de presă. Ultima vizită a lui Lajčak la Pristina a fost la 25 ianuarie, iar la 2 februarie Kurti a vorbit prima oară despre formarea Uniunii Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo, dar în anumite condiții. Kurti a declarat că Pristina solicită ca ZSO să fie formată "în conformitate cu Constituția Kosovo și legislația în vigoare", dar "nu poate fi comunitate uninațională" și nici "nu poate fi formată sub această denumire". "Nu poate avea puteri executive, ci doar să servească cooperării dintre municipalități, așa cum prevede Constituția Kosovo".

De asemenea, Kurti a declarat că o altă condiție pentru formarea ZSO se referă la drepturile minorităților, respectiv "trebuie întărit principiul reciprocității între cele două state", având în vedere standardele și practicile europene. Kurti a adăugat că o altă condiție pentru formarea ZSO este "desființarea structurilor ilegale sârbești din nordul Kosovo și predarea armelor deținute ilegal". Potrivit lui Kurti, ZSO trebuie să fie parte a acordului final și să fie formată abia după recunoașterea reciprocă și după ce Belgradul acceptă principiile Cartei ONU. O ultimă condiție ar fi ca președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, să retragă scrisoarea trimisă statelor UE cu apelul de a nu accepta solicitarea Kosovo de a primi statutul de stat candidat la UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.