Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron a insistat în cadrul unei convorbiri cu Donald Trump despre împiedicarea revenirii SI pe fondul ofensivei turce din Siria

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat în cadrul unei convorbiri telefonice, luni seara, cu Donald Trump asupra ''necesităţii absolute de a împiedica o recrudescenţă'' a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) pe fondul operaţiunii lansate de Turcia împotriva kurzilor şi al retragerii trupelor americane din nordul Siriei, a anunţat Palatul Elysee, relatează AFP potrivit Agerpres.

Preşedintele francez a avut de asemenea convorbiri cu omologii săi turc Recep Tayyip Erdogan şi irakian Barham Saleh, a precizat preşedinţia franceză.

În cursul convorbirii cu Donald Trump, Emmanuel Macron "a subliniat nevoia absolută de a împiedica o revenire a SI în regiune", precizează Elysee.

Parisul şi alte capitale europene sunt preocupate de faptul că mulţi membri ai SI deţinuţi de kurzi ar putea reuşi să fugă şi că grupul jihadist va profita de haosul în domeniul securităţii pentru a se regrupa pe teren.

Convorbirea dintre Emmanuel Macron şi Recep Tayyip Erdogan a ''confirmat o divergenţă profundă de opinii asupra consecinţelor previzibile ale ofensivei turceşti în nord-estul Siriei'', a indicat de asemenea sursa citată.

Potrivit autorităţilor turce, Erdogan i-a explicat preşedintelui Macron ''obiectivele operaţiunii'' şi ''a atras atenţia asupra ameninţării reprezentate de grupările teroriste Statul Islamic şi Unităţile de protecţie a poporului (YPG) pentru securitatea Turciei şi integritatea teritorială a Siriei''.

Convorbirea dintre preşedinţii francez şi irakian s-a concentrat ''pe riscurile umanitare şi de securitate ale situaţiei actuale'' precum şi ''pe măsurile care trebuie luate în cadrul coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic, care va trebui să facă faţă responsabilităţilor sale''. Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa de ''consolidare a cooperării franco-irakiene'' în acest context.

Lansată la 9 octombrie, operaţiunea turcă a deschis un nou front în conflictul din Siria, unde intervin actori regionali şi internaţionali, şi care a făcut din 2011 peste 370.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.

Europenii se simt neajutoraţi după anunţul retragerii tuturor militarilor americani, aproximativ 1.000, desfăşuraţi în ultimii ani în nordul Siriei pentru a sprijini forţele kurde în lupta împotriva SI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.