Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron anunţă amânarea pentru începutul anului 2020 a summitului ţărilor din Sahel

captura TV
Macron Emmanuel

Ca urmare a atacului jihadist care a avut loc marţi în Niger, preşedintele francez Emmanuel Macron, în acord cu omologul său nigerian Mahamadou Issoufou, a decis amânarea pentru începutul lui 2020 a summitului liderilor celor cinci ţări din Sahel (Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad, Mauritania) ce era prevăzut să aibă loc la 16 decembrie, a anunţat Palatul Elysee, informează AFP, potrivit Agerpres.

După atacul dintr-o tabără militară din Inates (vestul Nigerului) care s-a soldat cu peste 60 de morţi, Emmanuel Macron l-a contactat telefonic miercuri seara pe preşedintele nigerian şi cei doi au convenit împreună "să le propună omologilor lor să amâne pentru începutul anului 2020 desfăşurarea, în Franţa, a summitului consacrat operaţiunii Barkhane şi Forţei comune a G5 Sahel", a precizat Preşedinţia franceză.

Citește și: Turcia susține că sancțiunile decise de SUA nu vor afecta utilizarea sistemelor S-400

Cel puţin 70 de soldaţi au fost ucişi marţi seară într-un atac terorist asupra unei baze militare din Niger, în apropierea frontierei cu statul Mali, de unde se pare că au venit atacatorii, au relatat miercuri agenţiile internaţionale de presă. Atacul, cel mai sângeros de când Nigerul se confruntă cu ameninţarea jihadistă, a avut loc în timp ce soldaţii de la baza din oraşul Inates se pregăteau pentru rugăciunea de seară şi au fost astfel luaţi prin surprindere. Zeci de indivizi puternic înarmaţi şi care se deplasau cu camionete şi motociclete au lansat atunci un asalt asupra bazei. 

În pofida prezenţei forţelor franceze (misiunea Barkhane - 4.500 militari), regionale (forţa comună a G5 Sahel) şi ale ONU, regiunea Sahel este vizată de atacuri jihadiste tot mai frecvente după primele violenţe din nordul Mali în 2012. Din 2015, atacurile jihadiste s-au soldat cu peste 700 de morţi în Burkina Faso, potrivit unui bilanţ actualizat al AFP, şi circa 500.000 de strămutaţi în interior şi refugiaţi, potrivit ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.