Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron, avertisment dur: Concesiile făcute de Rusia şi regimul de la Damasc sunt insuficiente

captura youtube
macron ceremonie victime paris

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat luni, în timpul vizitei sale în India, ca fiind "insuficiente" concesiile făcute în Siria, "pe teren", de Rusia şi regimul de la Damasc, după 15 zile de la adoptarea rezoluţiei ONU asupra unui armistiţiu, informează AFP. În cadrul acestei rezoluţii adoptate la 24 februarie în unanimitate de Consiliul de Securitate al ONU, "Rusia a făcut concesii, ea a permis armistiţii de câteva ore (...), a permis accesul anumitor convoaie (spre Ghouta Orientală) şi noi am obţinut unele rezultate, dar care nu sunt la înălţimea rezoluţiei", a declarat Macron în faţa presei la Varanasi, la finalul vizitei sale în India.

Prin urmare, Franţa îi cere, "de o manieră foarte clară", "să respecte integral" termenii acestei rezoluţii asupra unui armistiţiu de o lună. "Concesiile făcute nu sunt suficiente pe teren în primul rând din partea Rusiei, (dar şi) din partea regimului sirian şi aliaţilor lor iranieni", a adăugat şeful statului francez. Întrebat cu privire la criticile predecesorului său Francois Hollande, care estimează că ţările occidentale nu fac destule presiuni asupra Moscovei şi Ankarei în dosarul sirian, Macron a refuzat să le comenteze. "În cadrul vieţii democratice există comentarii şi fiecare îşi asumă responsabilitatea" (pentru ele), a spus Macron.

Potrivit lui Emmanuel Macron, "Franţa are, din luna mai a anului trecut (data alegerii sale care preşedinte), o politică constantă şi coerentă, fără complicităţi, dar încearcă să fie eficientă, prin urmare să restabilească dialogul". "Oare lipsa totală a unui dialog cu Rusia a permis în aceşti ultimi ani, în Siria, să se avanseze mai mult? Să vă amintesc de Alep? Nu am impresia că absenţa unui dialog a permis o avansare", a subliniat liderul francez, conform Agerpres.

"Rusia este puterea principală (în Siria) şi riscul este serios pentru o escaladare dacă nicio limită nu îi este fixată", a declarat Hollande într-un interviu publicat luni de cotidianul Le Monde.

"Trebuie să fim clari", a reacţionat Macron, "Franţa nu va interveni militar pe teritoriul Siriei. Vă spun acest lucru foarte ferm. Şi cred că unele persoane care dau lecţii au decis ele însele acelaşi lucru", a mai spus el.

Fostul preşedinte socialist Francois Hollande (2007-2012) era în funcţie la începutul conflictului sirian, în 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.