Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron cere 'decapitarea' grupărilor jihadiste din Mali, Niger și Burkina Faso

Le depeche
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron îndeamnă, în cadrul summitului online G5 Sahel de la N'Djamena, la ”decapitarea” grupărilor jihadiste asociate Al-Qaida în regiune, Grupul de Susţinere a Islamului şi Musulmanilor (GSIM) şi gruparea islamistă Macina, ”a căror ierarhie continuă să alimenteze agenda jihadistă”, relatează BFMTV.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Şeful statului francez foloseşte un termen-şoc, într-un ”mesaj de fermitate”, decriptează postul.

”În urmă cu un an, după summitul de la Pau, atenţia s-a concentrat pe teren asupra unor grupări cu legături cu Statul Islamic (SI) în această zonă, numită a celor «trei frontiere», Mali, Niger şi Burkina Faso”, comentează şeful serviciului politic al BFMTV, Philippe Corbé.

”Alte grupări, cu legături cu Al-Qaida, au profitat de acest spaţiu pentru a creşte” şi există temeri că Macina ”îşi consolidează puterea prea mult”.

”Atunci când spune decapitare, (Macron) se adresează celor care se întreabă dacă nu ar trebui să se discute pe plan local cu gruparea”, analizează el.

Macron spune, astfel, ”că nu trebuie să se discute cu ei şi că trebuie decapitaţi”.

Frontul Eliberării Macina (FLM), originară din centrul Mali, este condusă de către Amadou Koufa, ”vizat înmod direct, devenit inamicul public numărul unu al Franţei în Sahel”, la a cărui ”neutralizare” îndeamnă Macron, potrivit postului.

Este vorba despre un apel la a nu abandona, la o consolidare a acţiunii şi la vizarea ierarhiei conducerii grupărilor jihadiste din Sahel, potrivit postului.

Emmanuel Macron nu evocă în interveţia sa o reducere a Operaţiunii antijihadiste Barkhane, care numără în prezent 5.100 de oameni.

Preşedintele Ciadului, Idriss Déby Itno, a anunţat luni că trimite 1.200 de militari în ”zona celor trei frontiere”, o decizie salutată de către Macron drept ”puternică şi curajoasă”.

Emmanuel Macron a insistat în cadrul summitului asupra necesităţii unei consolidări a luptei împotriva grupărilor jihadiste şi unei reveniri a statului de drept în ţările din regiune.

El a promis, de la Palatul Élysée, ”o acţiune consolidată” în această încercare de ”decapitare” a organizaţiilor afiliate al-Qaida.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.