Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron cere un moratoriu asupra datoriei ţărilor africane

Agerpres
Emmanuel Macron

Un moratoriu asupra datoriei ţărilor africane este "o etapă indispensabilă" menită să ajute continentul să traverseze pandemia de coronavirus, în aşteptarea ştergerii totale a acestei datorii, a afirmat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu pentru Radio France Internationale (RFI), informează AFP potrivit Agerpres.

Macron i-a invitat pe miniştrii finanţelor ai ţărilor din G20, care se reunesc miercuri, să ia act de acest moratoriu în condiţiile în care pandemia de COVID-19 ameninţă să debordeze fragilele sisteme de sănătate ale celor mai sărace ţări.

Acest moratoriu "este o premieră mondială", a afirmat preşedintele francez. "Pe timp de criză, trebuie să lăsăm economiile africane să respire şi să nu percepem dobânzile de împrumut. Aceasta este o etapă indispensabilă şi cred că acesta este un progres formidabil", a spus el.

"În fiecare an, o treime din ceea ce exportă Africa pe plan comercial serveşte la rambursarea datoriei sale. Este o nebunie! Şi această problemă s-a acutizat în ultimii ani", a dezvăluit Macron, amintind că el este "favorabil unei iniţiative de anulare masivă a datoriei".

"Trebuie în mod categoric să ajutăm Africa să-şi consolideze capacităţile de a răspunde la şocul sanitar şi trebuie mai ales să o ajutăm pe plan economic", a insistat Macron.

Chiar dacă, până acum, pandemia pare să fi lovit Africa mai puţin decât restul lumii, preşedintele francez a îndemnat la prudenţă. "Nu sunt nici prăpăstios, dar nu vreau să fiu nici naiv. Astăzi, este o certitudine că acest virus afectează toată lumea", a spus Macron.

"Am vorbit mult cu partenerii mei africani, ca ei să decidă măsuri de izolare cât mai ferme şi să întârzie epidemia: cu cât mai mult o întârzie, cu atât mai mult europenii vor fi în situaţia în care să-i poată ajuta, pentru că vârful epidemiei nu va fi în acelaşi moment", a continuat Emmanuel Macron.

El a pledat pentru o mobilizare a tuturor instituţiilor internaţionale şi a fondurilor private pentru elaborarea rapidă a unui tratament şi unui vaccin contra COVID-19.

În acest sens, potrivit lui Macron, "în situaţia, în ziua când va exista un tratament, acesta trebuie să devină accesibil pentru continentul african în acelaşi timp când va fi accesibil la noi. Deci, fără poveşti despre proprietate intelectuală, întârzieri, bani: trebuie să putem face aceasta. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul unui vaccin", a conchis preşedintele francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.