Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron dă de pământ cu Putin: Rusia orchestrează răpiri și extorcări în Africa

BFMTV
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat vineri Rusia că este ''o putere de destabilizare a Africii'' şi şi-a exprimat regretul că deciziile Moscovei ''nu joacă un rol benefic pentru comunitatea internaţională'', informează AFP şi Reuters, scrie Agerpres.

'Este o putere de destabilizare a Africii, cu miliţii private care efectuează răpiri, extorcări asupra populaţiilor civile'', a spus şeful statului francez, care a amintit că ''acest lucru a fost documentat de Naţiunile Unite în Republica Centrafricană în legătură cu miliţiile Wagner''.

Potrivit lui Macron, Rusia a fost pusă de liderul său ''în situaţia de a nu mai respecta dreptul internaţional, de a redeveni la baza uneia dintre singurele puteri coloniale ale secolului XXI, ducând un război de imperiu contra vecinului său, Ucraina''.

Preşedintele francez a precizat că îi va răspunde la telefon omologului său rus Vladimir Putin dacă acesta îl va contacta. ''Dacă mă sună pentru a propune ceva, voi răspunde, pentru că Franţa a fost întotdeauna o putere care facilitează şi mediază'', a spus Macron, care a precizat însă că ''reluarea dialogului nu este posibilă decât dacă există o respectare a dreptului internaţional, singurul care ne permite să trăim în pace''.

Pe de altă parte, liderul francez a lansat un apel la o ''mobilizare'' pentru a pune în practică un sistem de taxare internaţională asupra tranzacţiilor financiare, biletelor de avion şi transportului maritim în scopul finanţării luptei contra schimbărilor climatice şi sărăciei.

El a subliniat că ''nu funcţionează taxarea internaţională într-o singură ţară'', fiind necesar ca toate statele să participe la viitorul sistem de taxare pe tranzacţiile financiare.

Macron nu a exclus total ideea unui impozit de solidaritate pe avere (ISF) la nivel mondial, pentru a finanţa lupta contra schimbărilor climatice, după ce o astfel de taxă a fost suprimată pe scară largă în Franţa.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat joi obiectivul de realocare pentru ţările sărace a 100 de miliarde de dolari ca drepturi speciale de tragere (DST). Referitor la acest anunţ, preşedintele francez a menţionat că ţara sa va realoca 40% din drepturile sale speciale de tragere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.