Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron e pregătit să angajeze o 'relație în forță' cu Vladimir Putin

CBC.ca
Emmanuel Macron

Noul preşedinte francez Emmanuel Macron l-a primit, luni, pe omologul său rus Vladimir Putin la Palatul Versailles - reşedinţa regilor Franţei - pregătit să angajeze o "relaţie în forţă" cu liderul de la Kremlin, pe care nu intenţionează să-l menajeze în dosarul sirian sau în problema Ucrainei, relatează AFP, conform agerpres.ro

Tânărul şef al statului francez încheie astfel un maraton diplomatic, după ce a participat joi la summitul NATO la Bruxelles, apoi la summitul G7 la sfârşitul săptămânii la Taormina (Italia), o probă de foc simbolizată printr-o strângere bărbătească de mână cu preşedintele american Donald Trump. 

"Donald Trump, preşedintele turc (Recep Tayyip Erdogan) şi preşedintele rus sunt într-o logică a relaţiilor în forţă, care nu mă deranjează", a declarat Emmanuel Macron pentru Journal du Dimanche.

Lansat la OTV - cine este cel mai bogat actor din România


Chiar dacă nu crede în "invectiva publică", Macron, 39 de ani, înţelege "să nu lase nimic să treacă de la el" în convorbirile sale cu 'greii' acestei lumi, notează AFP. El promite un "dialog exigent", "fără nicio concesie", cu omologul său rus, care menţine în ultimii ani relaţii tensionate cu Occidentul. 

Pe agenda întâlnirii lor de luni figurează teme precum relaţiile franco-ruse, viziunile lor asupra viitorului Uniunii Europene, lupta împotriva terorismului şi crizele regionale, Ucraina, Siria, dar de asemenea Coreea de Nord şi Libia. 

Cei doi lideri au programată o întâlnire tete-a-tete la miezul zilei. Apoi, au prevăzute un dineu în prezenţa delegaţiilor, o conferinţă de presă comună şi inaugurarea unei expoziţii care serveşte ca pretext pentru această întâlnire. 

Expoziţia "Petru cel Mare, un ţar în Franţa" reînvie amintirea vizitei lui Petru I, personalitate dragă lui Vladimir Putin, la Versailles în mai şi iunie 1717, un eveniment care avea să impulsioneze relaţiile diplomatice între Franţa şi Rusia. 

Vladimir Putin se va deplasa de asemenea la noul Centru spiritual şi cultural ortodox rus, care dispune şi de o catedrală în stil rusesc, în centrul Parisului. 

Putin plănuia să participe la inaugurarea acestui centru în octombrie 2016, dar escaladarea verbală între Paris şi Moscova provocată de campania militară a regimului sirian şi aliatului său rus împotriva zonei controlate de rebeli la Alep (nordul Siriei) l-a făcut să renunţe la această vizită. 

Pentru Emmanuel Macron este necesar să se "vorbească cu Rusia" pe tema crizei siriene pentru a "schimba cadrul de ieşire din criza militară" şi "construirea într-o manieră mult mai colectivă a unei soluţii politice inclusive". 

Preşedintele francez estimează că îndepărtarea occidentalilor în acest dosar, în avantajul procesului de încetare a focului mediat de Rusia, Iran şi Turcia, înseamnă "înfrângerea" lor.

Un consultant politic aruncă 'BOMBA': 'Ruptura UE de SUA va fi ceva GRAVISIM'


În acelaşi mod, el intenţionează să discute pas cu pas dosarul ucrainean. "Rusia a invadat Ucraina", a declarat Macron la încheierea G7, în timp ce Moscova neagă orice implicare în acest conflict. 

Pentru a stabili o relaţie personală, fiecare va trebui să facă un pas spre celălalt. Emmanuel Macron a afirmat în timpul campaniei sale că "nu face parte dintre cei care sunt fascinaţi de Vladimir Putin" şi că nu împărtăşeşte "valorile" acestuia. 

În mesajul său de felicitare trimis tânărului omolog francez după alegerea sa, Putin a pledat pentru "depăşirea neîncrederii reciproce". 

Întâlnirea dintre Macron şi Putin intervine după ce în timpul campaniei electorale franceze preşedintele rus a primit-o la Kremlin pe candidata extremei drepte Marine Le Pen, iar mişcarea politică "En Marche!" al lui Emmanuel Macron a fost victima unui atac informatic, atribuit hackerilor ruşi. 

Potrivit lui Thomas Gomart, de la Institutul francez pentru relaţii internaţionale (IFRI), Putin intenţionează să "corecteze imaginea foarte negativă pe care a lăsat-o în timpul campaniei prezidenţiale, primind-o pe Le Pen". 

Palatul Elysee anunţă, în ceea ce-l priveşte, că va reitera faptul că "prioritatea franceză este Germania şi proiectul european, în timp ce Moscova a mizat pe dezintegrarea Europei". 

La Moscova, Fiodor Lukianov, preşedintele Consiliului pentru politică externă şi de apărare, estimează că este "evident că partea rusă încearcă o ieşire din impas". 

Cu toate acestea, "nu trebuie să avem aşteptări de la această vizită; ideea este ca cei doi lideri să se cunoască şi să creeze o ambianţă pozitivă ...sau nu", spune el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.