Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron e SPERIAT de tensiunile din NATO și se roagă de colegii din Alianță: 'Ar fi un context și mai nesigur'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a adresat miercuri un apel liderilor statelor membre ale NATO 'să nu fragilizeze Alianţa', un apel ce survine pe fondul tensiunilor apărute între preşedintele american Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel în privinţa angajamentelor financiare faţă de apărarea colectivă, transmite AFP, citând un comunicat al Palatului Elysée, scrie Agerpres.

Prima reuniune a liderilor celor 29 de state membre ale Alianţei, desfăşurată miercuri după-amiază, cu uşile închise, la sediul NATO, s-a deschis într-o 'ambianţă generală mai degrabă bună şi constructivă', a indicat preşedinţia franceză. 

În scurta sa intervenţie, Macron a avertizat că divergenţele din NATO 'ar fi, în cele din urmă, sursa unor cheltuieli şi mai importante' pentru membrii săi, care s-ar confrunta cu un 'context şi mai nesigur' în Europa. 

În ce priveşte viitorul NATO, Emmanuel Macron a insistat pe patru priorităţi: 'credibilitatea mijloacelor de apărare colectivă', 'eficacitatea în lupta împotriva terorismului şi în operaţiuni', 'modernitatea în gestionarea resurselor' şi 'unitatea Alianţei'.

Citește și: Marea Britanie: Zeci de copii au fost răniți în urma coliziunii dintre două autobuze școlare supraetajate

Totodată, Macron a reafirmat că 'unitatea nu este posibilă fără o împărţire echilibrată a sarcinilor şi responsabilităţilor' între ţările membre şi că 'europenii au înţeles bine acest mesaj', preşedintele subliniind că 'Franţa îşi va respecta angajamentele'. Ele vor figura în legea de programare a cheltuielilor militare, pe care preşedintele o va promulga vineri şi care prevede că acestea vor atinge 2% din PIB în 2025. 

Şeful statului francez a subliniat, de asemenea, 'eforturile realizate în cadrul Europei Apărării', în special iniţiativa de intervenţie adoptată recent în cadrul Uniunii Europene de nouă state, printre care şi Franţa, menţionează comunicatul Palatului Elysée. 

După reuniune, Emmanuel Macron a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său american Donald Trump pentru discuţii referitoare la 'comerţ, NATO şi Siria'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.