Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron: 'Europa se va schimba mai repede şi mai puternic sub impactul războiului din Ucraina'

Agerpres
Emmanuel Macron

"Europa s-a schimbat sub impactul pandemiei, se va schimba mai repede şi mai puternic sub impactul războiului", a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron la Versailles, în apropiere de Paris, înainte de începutul unui summit informal al Consiliului European, relatează AFP.

Acest război îi va determina pe cei 27 să ia "decizii istorice" pentru "a redefini complet arhitectura Europei noastre", a adăugat el, dorindu-şi "decizii în materie de energie, poate agricultură" până la sfârşitul lui martie, dar şi "decizii în materie de apărare", cu "un consiliu excepţional probabil" în acest dosar în mai.

De asemenea, Macron s-a declarat "îngrijorat" şi "pesimist" în privinţa evoluţiei conflictului din Ucraina, afirmând că nu vede soluţii diplomatice "în orele şi zilele care vin", potrivit Agerpres.ro.

"Am fost cu toţii bulversaţi de aceste imagini ale unei maternităţi" lovite "în plin centru al oraşului", a declarat el.

"Franţa condamnă cu cea mai mare fermitate ceea ce este un act de război nedemn şi amoral", pentru că "nu este un act de război destinat să neutralizeze baze armate sau capacităţi militare (...) ci un act de război al cărui obiectiv manifest este să ucidă civili", potrivit lui.

El a subliniat că acest tip de dramă s-a produs "în mai multe rânduri de la începutul acestui război".

"Franţa s-a luptat mereu împotriva impunităţii şi, în cadrul Naţiunilor Unite şi cu jurisdicţiile competente, vor trebui efectuate toate procedurile pentru a se clarifica aceste fapte", a conchis Emmanuel Macron.

Armata rusă a calificat joi drept "punere în scenă" a "naţionaliştilor" ucraineni tirul de miercuri care a vizat o maternitate şi un spital pediatric la Mariupol, în sud-estul Ucrainei.

În ceea ce priveşte o eventuală aderare a Ucrainei la UE, Emmanuel Macron a declarat că trebuie "trimis un semnal puternic Ucrainei şi ucrainenilor" dar că vigilenţa este necesară în privinţa posibilităţii "de a deschide o procedură de aderare cu o ţară în război". El a subliniat, de asemenea, că blocul comunitar trebuie să fie "foarte atent la Moldova", care "este foarte fragilă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.