Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron i-a predat simbolic preşedinţia UE premierului ceh Petr Fiala şi i-a urat acestuia 'curaj'

euronews.com
Petr Fiala

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a predat simbolic preşedinţia Uniunii Europene prim-ministrului Cehiei, Petr Fiala, şi i-a urat acestuia "curaj". Evenimentul a avut loc joi, la Madrid, unde se desfăşoară summitul NATO, transmite AFP.

Preşedinţia franceză a UE se încheie oficial la miezul nopţii. Macron a precizat că ultimele eforturi ale ţării sale, la sfârşitul mandatului de şase luni, vor fi consacrate finalizării acordului între Bulgaria şi Macedonia de Nord, pentru a le permite macedonenilor să înceapă negocierile de aderare la Uniune.

"Sunt convins că am găsit o soluţie de compromis", care "să le aducă tuturor securitate şi predictibilitate", a declarat el într-o conferinţă de presă.

Guvernul bulgar a confirmat miercuri, la câteva zile după un vot în parlamentul de la Sofia, renunţarea la dreptul de veto faţă de începerea negocierilor cu Macedonia de Nord, pe baza propunerii Franţei, care a jucat rolul de mediator, potrivit Agerpres.ro.

Bulgaria bloca din 2020 startul negocierilor cu Macedonia de Nord şi cu Albania, ale căror candidaturi la UE sunt asociate.

În cadrul unei scurte ceremonii, la finalul summitului NATO, şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, i-a înmânat omologului ei ceh Jan Lipavsky un sceptru cu culorile UE. Ea a apreciat că, la finalul semestrului în care Franţa a deţinut preşedinţia Uniunii, Europa este "mai puternică, mai suverană şi - cred - mai unită".

Ulterior, Macron i-a spus lui Fiala că după preşedinţia "utilă" a Franţei "avem încă mult de lucru". Premierul ceh a replicat salutând bilanţul "excelent" al primelor şase luni din 2022.

La ceremonie a asistat şi premierul Suediei, Magdalena Andersson, a cărei ţară va prelua de la Cehia preşedinţia UE la începutul anului viitor.

Vineri, guvernul de la Praga îi va primi pe comisarii europeni la un castel, pentru discuţii. Cehia, ţară cu 10,5 milioane de locuitori, membră a UE din 2004, a promis să menţină în atenţia Uniunii ajutorul pentru Ucraina, criza refugiaţilor şi reconstrucţia ţării atacate de Rusia, precum şi securitatea energetică a Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.