Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron îi cere lui Vladimir Putin să exercite presiuni asupra Damascului într-un mod 'real şi concret'

REUTERS/ Sergei Karpukhin
putin deget

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut luni omologului său rus Vladimir Putin 'să ia măsuri reale şi concrete' pentru ca regimul sirian să 'accepte fără ambiguitate' armistiţiul în enclava rebelă Ghouta Orientală, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică, Emmanuel Macron i-a solicitat lui Vladimir Putin ca Rusia 'să demonstreze deplina credibilitate a angajamentelor sale', în condiţiile în care 'nicio evacuare a răniţilor şi bolnavilor nu a fost în acest stadiu autorizată de regimul' lui Bashar al-Assad, precizează preşedinţia franceză într-un comunicat, conform Agerpres.

În cursul acestei convorbiri telefonice cu preşedintele rus, a doua într-o săptămână, Macron a 'subliniat necesitatea ca Rusia să ia măsuri reale şi concrete pentru ca regimul sirian - care a reuşit să supravieţuiască doar cu ajutorul Moscovei - să accepte să pună în practică, fără ambiguitate, Rezoluţia 2401 a ONU şi să înceteze imediat bombardamentele nediscriminatorii şi asediul împotriva civililor', potrivit textului.

Palatul Elysee consideră că Rusia şi Iranul, cei mai apropiaţi aliaţi ai regimului sirian, 'sunt două ţări care, dacă se angajează, pot face ca lucrurile se se mişte din loc'. Convoaiele umanitare să poată 'ajunge fără piedici şi fără altă întârziere la toţi oamenii care au nevoie', a mai cerut Emmanuel Macron.

Palatul Elysee a indicat că încearcă să găsească date pentru confirmarea faptului că un prim convoi de ajutor umanitar a intrat luni în enclava rebelă Ghouta Orientală, aşa cum a anunţat Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). 'Dacă s-ar confirma, ar fi un progres', a reacţionat preşedinţia franceză.

Armata siriană a lansat la 18 februarie o ofensivă sângeroasă pentru cucerirea enclavei rebele Ghouta Orientală, ultimul bastion al rebelilor antiregim în apropiere de Damasc.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), 724 de civili, între care 170 de copii, au fost ucişi în această ofensivă.

Emmanuel Macron şi-a intensificat în ultimele zile demersurile cu privire la Siria pe lângă liderii Rusiei, Iranului şi Turciei, pentru a-i determina să influenţeze regimul de la Damasc să respecte armistiţiul convenit pentru Ghouta Orientală. De asemenea, şeful statului francez a avut o convorbire telefonică în acest sens cu preşedintele american Donald Trump şi i-a telefonat de trei ori secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.