Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron îl face praf pe Donald Trump și atacă și Marea Britanie: 'E o CRIZĂ majoră, mai ales din cauza SUA'

NYMag
macron trump

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat luni că păstrarea unităţii Uniunii Europene este mai importantă decât stabilirea unei relaţii strânse cu Marea Britanie post-Brexit, şi a criticat ceea ce el a numit izolaţionismul "agresiv" al preşedintelui american Donald Trump, relatează Reuters.

Macron, care s-a întâlnit în timpul vacanţei de vară cu premierul Theresa May pentru discuţii privind ieşirea Marii Britanii din UE, a declarat că doreşte să se ajungă la un acord privind Brexitul până la sfârşitul acestui an, scrie agerpres.ro.

Citește și: Schimbare radicală! Toate farmaciile și drogheriile nu vor mai face asta, începând de azi!

"Franţa vrea să menţină o relaţie puternică, specială cu Londra, însă nu şi în cazul în care costul acesteia este divizarea Uniunii Europene", a afirmat el, într-o alocuţiune rostită cu ocazia conferinţei anuale a ambasadorilor Franţei, la Paris.

Brexitul, a spus Macron, "este o alegere suverană, care trebuie respectată, însă nu poate avea loc pe seama integrităţii Uniunii Europene", a adăugat şeful statului francez.

Citește și: Afacerile unei persoane influente din România sunt în pericol. Află de ce

Într-un discurs de o oră şi jumătate despre priorităţile sale în materie de diplomaţie pentru anul viitor, Macron nu a prezentat nicio schimbare politică majoră, însă s-a referit la ceea ce el a numit "criza multilateralismului" şi necesitatea unei Europe mai "suverane".

Macron a cerut Europei să fie "o putere comercială şi economică" ce îşi apără interesele strategice şi independenţa financiară cu instrumente care pot împiedica sancţiunile extrateritoriale ale SUA.

Citește și: Despăgubiri de mii de euro din partea Jandarmeriei Române. Cine este persoana din spatele acestei cereri

"Multilateralismul trece printr-o criză majoră care intră în coliziune cu toată activitatea noastră diplomatică, mai presus de toate din cauza politicii Statelor Unite", a mai spus el.

"Partenerul cu care Europa a construit noua ordine postbelică pare să întoarcă spatele acestei istorii comune", a afirmat Macron.

Citește și: Reacția lui Tăriceanu referitoare la mișcările de stradă. Ce a declarat acesta

În primul său an la Palatul Elysee, Macron a încercat să pună bazele unor relaţii mai apropiate cu lideri precum preşedinţii american Donald Trump şi rus Vladimir Putin. Această abordare a fost însă pusă la grea încercare după ce Trump s-a împotrivit lui Macron şi altor aliaţi, retrăgând SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, impunând sancţiuni extrateritoriale asupra Iranului şi stabilind taxe vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu din UE.

Citește și: Lovitura pe care o primește Laura Codruța Kovesi! Semnal de alarmă pentru Klaus Iohannis .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.