Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron, în discursul de la Paris: Am decis să aducem din ce în ce mai mult de la Berlin și București, 26 de milioane de euro pentru R.Moldova

TF1
Emmanuel Macron

Conferința de la Paris este o dovadă a sprijinului pentru reformele promovate în R.Moldova, care justifică din plin decizia Uniunii Europene de a acorda R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderare, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron, după reuniunea Platforma de Sprijin pentru R.Moldova. Macron a anunțat ajutorul financiar care va fi direcționat statului nostru pentru a depăși criza energetică, a gestiona fluxul de refugiați și a continua reformele. Totodată înaltul demnitar a exprimat apreciere autorităților de la Chișinău pentru curajul și hotărârea de a consolida statul de drept și a nu ceda în fața războiului, conform deschide.md.

Președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat comunitatea europeană să fie atentă față de R.Moldova și să îi acorde asistența necesară în aprovizionarea cu resurse energetice. În context, Macron a anunțat că 34 de țări și 15 organizații au răspuns apelului de ajuta R.Moldova și acest lucru „arată cât e de mare mobilizarea pentru R.Moldova.

„Suntem angajați, am decis să aducem din ce în ce mai mult de la Berlin și București, 26 de milioane de euro pentru R.Moldova, inclusiv pentru companiile din R.Moldova. Mai mult de 100 milioane de euro am decis inclusiv pentru a regla chestiuni legate de refugiați, accesul refugiaților la învățământ, alimentație. Alte 2 milioane de euro vor fi alocate pentru reformele publice în materie de energie. Situația de criză în care se află Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu. Agenția de Dezvoltare va investi 85 milioane de euro în R.Moldova în materie de energie”, a specificat președintele francez.

Emmanuel Macron a exprimat apreciere conducerii R.Moldova și a declarat că ține de datoria UE să ajute R.Moldova: „Nu aveți nimic să ne cereți, este datoria noastră și recunoștința noastră pentru munca ambițioasă și curajoasă pe care o duceți acolo și pentru țara Dvs. și pentru Europa”.

„Apreciem, dna Sandu, curajul de care faceți dovadă. Guvernul și țara pe care o conduceți, dna Sandu, ne provoacă admirație prin clarviziunea pe care ați avut-o, hotărârea de a lupta pentru reformă a consolida statul de drept pentru că nu ați cedat de la începutul războiului în Ucraina, nu ați cedat presiunilor”, a adăugat Macron.

Liderul de la Elysee a invitat partenerii externi să lupte pentru R.Moldova.

„Trebuie să fim coerenți și aceasta e o datorie morală. A abandona R.Moldova, să o lăsăm să sufere în acest fel, este egal cu a hotărî că Europa nu mai este fidelă vocației și valorilor sale”, a precizat el.

La Paris se desfășoară reuniunea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova. În discursul rostit în cadrul acestei reuniuni președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a vorbit despre crizele prin care trece țara noastră în urma războiului purtat de Rusia în Ucraina și a declarat că R.Moldova alege democrația, pacea și libertatea și că va fi alături de Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.