Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron în Serbia - ’Voi organiza o reuniune cu liderii kosovari, cancelarul german și dumneavoatră’

Agerpres
Emmanuel Macron

Emmanuel Macron a promis luni la Belgrad să facă totul pentru a obţine un compromis între Serbia şi Kosovo, recurgând chiar la lungi declaraţii în limba sârbă despre prietenia dintre Franţa şi Serbia, notează AFP potrivit Agerpres.

"Voi organiza peste câteva săptămâni (la Paris) o reuniune cu liderii kosovari, cancelarul german (Angela Merkel) şi cu dumneavoastră" pentru a găsi "o soluţie globală şi permanentă", a declarat preşedintele francez într-o conferinţă de presă organizată în comun cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic.

Împreună cu Angela Merkel, Emmanuel Macron încearcă de un an să determine Serbia la reluarea dialogului cu fosta sa provincie, a cărei independenţă nu a recunoscut-o încă.

În contextul tensiunilor care au crescut între cele două părţi cu începere din toamnă, un summit sub egida Franţei şi Germaniei, iniţial prevăzut pentru iulie la Paris, a fost anulat din lipsă de progrese.

Luni seară, în faţa mai multor mii de sârbi entuziaşti mobilizaţi pentru oaspetele său în Parcul Kalemegdan, în centrul Belgradului, preşedintele francez i-a îndemnat pe sârbi cu o voce vibrantă să caute un "compromis bun".

"Va trebui să fiţi un popor curajos, cum vor trebui să fie curajoşi kosovarii, clădind un compromis şi ştiind să faceţi ca istoria să nu se mai bâlbâie", a declarat şeful statului francez.

"Şi să acţionaţi ca europeni, deoarece cred foarte profund că Serbia se află în Europa şi că Europa nu va fi ea însăşi decât atunci când Serbia îi va aparţine pe deplin", a adăugat el, într-un gest în direcţia Belgradului al cărui dosar de aderare la Uniunea Europeană întâmpină dificultăţi.

Tot în conferinţa de presă, Emmanuel Macron a repetat că pentru el UE nu se va putea extinde la noi ţări înainte de a se reforma, pentru că "funcţionează deja prost în 28".

De partea sârbă, preşedintele Aleksandar Vucic a decis să îl impresioneze pe oaspetele său, după umilinţa resimţită în timpul ceremoniilor organizate la Paris, în noiembrie 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.

Eroare a protocolului francez, Aleksandar Vucic, reprezentant al unei ţări-martir în Primul Război Mondial, a fost plasat la o tribună secundară, în timp ce omologul său kosovar, Hashim Thaçi, a luat loc la tribuna principală, alături de Emmanuel Macron, Vladimir Putin şi Donald Trump.

"Veţi vedea că sârbii sunt un popor foarte primitor care aşteaptă vizita dumneavoastră cu mult entuziasm", i-a promis liderul de la Belgrad întâmpinându-l.

În cursul serii, după o discuţie privată de peste două ore, cei doi preşedinţi au inaugurat un monument renovat dedicat prieteniei sârbo-franceze, a cărui inscripţie "Să iubim Franţa aşa cum ne-a iubit ea" a fost murdărit cu vopsea neagră în decembrie.

Agitând drapele franceze, mii de locuitori ai Belgradului au fost invitaţi "să vină pentru a-l saluta pe preşedintele francez", într-un oraş îmbrăcat în culorile Franţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.