Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron își ascute retorica despre Rusia: Franţa este gata să participe la o 'operaţiune' în Odesa

Reuters - Agerpres
Vladimir Putin Emmanuel Macron

Franţa îşi doreşte "victoria" Ucrainei în conflictul cu Rusia şi este gata să participe la o "operaţiune" care să permită ridicarea blocadei asupra portului Odesa şi exportul cerealelor ucrainene, a anunţat vineri preşedinţia franceză, relatează AFP.

"După cum preşedintele a avut ocazia să spună, noi vrem victoria Ucrainei. Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restabilită", a precizat Palatul Elysée, răspunzând întrebărilor provocate de apelul preşedintelui Emmanuel Macron "de a nu umili Rusia".

"Vrem ca acest conflict, ca acest război al Rusiei împotriva Ucrainei să înceteze cât mai curând posibil şi să se angajeze o negociere care va permite nu numai restabilirea integrităţii şi suveranităţii Ucrainei ci şi luarea în considerare a unui anumit număr de alte elemente foarte importante precum justiţia tranziţională (în privinţa crimelor de război comise de ruşi - n.r.), precum plata de daune de război, etc.", a menţionat sursa citată.

Declaraţiile lui Emmanuel Macron au aruncat o umbră asupra poziţiei Franţei, suspectată de unii aliaţi din Europa de Est că vrea să obţină înainte de toate o încetare a focului în conflict, cu riscul de a accepta anumite cuceriri teritoriale ruseşti.

Alţi europeni, precum britanicii şi balticii, fac apel la rândul lor la o susţinere militară occidentală sporită faţă de Ucraina pentru a o ajuta să obţină victoria, respingând orice concesie teritorială faţă de Rusia, inclusiv asupra Crimeei.

"Cucerirea militară a unor teritorii străine nu poate fi acceptată în nicio condiţie", a insistat Palatul Elysée.

"Noi spunem pur şi simplu că trebuie ca Ucraina să fie victorioasă în această afacere" şi că pacea trebuie negociată cu respectarea dreptului internaţional şi a suveranităţii Ucrainei, a adăugat un consilier al preşedintelui Macron.

Franţa este gata să participe la o "operaţiune" care să permită ridicarea blocadei asupra portului Odesa şi exportarea cerealelor ucrainene spre ţările care au nevoie de ele, în legătură cu ONU, a mai precizat preşedinţia franceză.

"Suntem la dispoziţia părţilor pentru realizarea unei operaţiuni care ar permite accesul în portul Odesa în deplină securitate, respectiv de a putea trece navele în pofida faptului că marea este minată", a declarat un consilier prezidenţial.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a dat "consimţământul" pentru o astfel de operaţiune în cadrul unei convorbiri telefonice cu Emmanuel Macron de pe 28 mai, a reamintit Palatul Elysée, relevând faptul că o iniţiativă în acest sens a Rusiei şi Turciei din această săptămână nu a fost încununată de succes.

Franţa pledează pentru o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, iar Rusia şi Turcia nu au anunţat că se opun acestui lucru, a precizat Elysée.

"Naţiunile Unite trebuie să fie în centrul acestui joc pentru că numai ele pot asambla toate elementele, securizând accesul la Odesa, dând un mandat pentru inspectarea navelor care merg la Odesa şi apoi prevăzând, prin intermediul iniţiativei FARM, rolul agenţiilor ONU, distribuirea cerealelor în condiţii acceptabile către cei care au nevoie" de ele, a mai menţionat Palatul Elysée.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.