Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron la Adunarea Generală a ONU: Retragerea din acordul nuclear cu Iranul ar fi o mare greşeală

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam   Emmanuel Macron

În discursul său de marţi la Adunarea Generală a ONU, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a avertizat că retragerea din acordul nuclear cu Iranul ar fi "o greşeală gravă", relatează agenţiile de presă internaţionale. Cu puţin timp înainte, de la tribuna Adunării, preşedintele american Donald Trump afirmase că acordul respectiv este "unul dintre cele mai rele la care SUA au participat vreodată" şi este "stânjenitor". El a insistat, referindu-se la Iran, că "nu putem să lăsăm un regim ucigaş să continue activităţi destabilizatoare (...) şi nu putem să respectăm un acord dacă el serveşte la acoperirea unei eventuale creări a unui program nuclear".

Macron a replicat că nerespectarea acordului ar fi "iresponsabilă, deoarece este un acord util". "Angajamentul nostru privind neproliferarea a permis obţinerea unui acord solid, robust, care permite să verificăm că Iranul nu se va dota cu arma nucleară", a arătat şeful statului francez, citat de AFP. El a precizat că le-a comunicat acest punct de vedere direct lui Trump şi omologului său iranian, Hassan Rouhani, cu care s-a întâlnit luni la New York, anunţă Agerpres.

La rândul său, Rouhani a afirmat la televiziunea NBC, preluată de France Presse, că dacă Washingtonul se retrage din acordul nuclear încheiat cu ţara sa în 2015, lumea "îşi va pierde încrederea în Statele Unite". Preşedintele Franţei a anunţat că prioritatea ţării sale, care va conduce luna viitoare Consiliul de Securitate al ONU, va fi asigurarea accesului ajutoarelor umanitare şi medicale pe tot teritoriul Siriei, informează DPA. El a apreciat că negocierile de la Astana pentru soluţionarea conflictului din Siria, cu participarea Rusiei, a Iranului şi a Turciei, au permis încheierea unor armistiţii locale şi au înlocuit practic procesul de pace eşuat coordonat de Naţiunile Unite. Dialogul din capitala Kazahstanului "poate fi util astăzi, dar nu este adecvat", a apreciat cu toate acestea Macron.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.