Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron lovește în plin regimul de la Teheran: 'Mahsa Amini, asasinată ca martiră, a devenit azi un simbol pentru noi toţi'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat duminică ”lupta” iraniencei Mahsa Amini, ”asasinată ca martiră” din cauză că nu a purtat vălul islamic, la anunţarea primirii unei noi promoţii de apărători ai drepturilor omului în Franţa, în cadrul ”iniţiativei Marianne”, relatează AFP, conform news.ro.

”Reprimarea în cele patru colţuri ale lumii se multiplică (...). Aşa cum se întâmplă adesea, primele victime ale acestei represiuni sunt femeile şi fetele tinere”, a subliniat şeful statului francez, într-o înregistrare video postată pe contul său de Twitter.

”Mahsa Amini, asasinată ca martiră, a devenit azi un simbol pentru noi toţi, însă ea trebuie să fie mai mult decât atât, iar lupta sa ne obligă. Ea ne obligă la responsabilitate şi la acţiune”, a declarat el.

Iranul se confruntă cu un val de proteste după moartea, la 16 septembrie, a lui Mhsa Amini, la vârsta de 22 de ani, după ce a fost arestată la Teheran de către Poliţia Moravurilor, acuzată de încălcarea unui cod vestimentar strict privind purtarea vălului în public.

Franţa primeşte în 2023 un număr de 14 laureaţi ai iniţiativei Marianne, lansată în 2022, care s-au angajat în apărarea drepturilor omului, drepturilor sociale sau protecţia mediului.

Această iniţiativă le permite ”combatanţilor şi combatantelor libertăţii să acceadă la un program de formare care să le ofere noi instrumente pentru a-şi continua angajamentul în ţara lor sau în Franţa, în cazul acelora care vor să ceară azil”, a anunţat Macron.

”Vrem să-i ajutăm să-şi realizeze proiectele, să-i facem mai puternici, să-i însoţim pentru ca aceste proiecte să poată prevala peste tot”, a subliniat el.

Între membrii promoţiei 2023 se află jurnalista iraniană Asal Maryam Abasian, în vârstă de 31 de ani, angajată în apărarea femeilor şi lesbienelor, gay-ilor, bihsexualilor şi transsexualilor (LGBTQI+), care a fugit din Iran în Turcia în 2021, în urma unor presiuni exercitate asupra sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.