Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron face dezvăluiri, după masacrul din Rusia: 'ISIS a avut mai multe tentative şi în Franţa!'

bbc
macron putin

Preşedintele Emmanuel Macron, aflat luni în vizită la Cayenne, a confirmat că gruparea Stat Islamic Khorasan (ISIS-K), care a revendicat atacul de vineri de la Moscova, soldat cu 137 de morţi, a avut mai multe tentative de atentat şi în Franţa, relatează BFMTV, informează News.ro.

Ramura "implicată" a Statului Islamic a avut "mai multe tentative" şi în Franţa, a declarat preşedintele la sosirea sa în Guyana Franceză.

Macron a spus că tocmai de aceea, planul Vigipirate al Franţei, care se referă la nivelul alertei teroriste, a fost ridicat la treapta sa maximă, urgenţă de atac, pe întreg teritoriul Franţei.

"Trebuie să ne ferim de orice instrumentalizare", a mai spus Emmanuel Macron despre atacul de la Moscova, referindu-se fără îndoială la tendinţa regimului de la Kremlin de a pune vina pe Ucraina.

Macron: Ar fi cinic şi contraproductiv ca Rusia să pună atacul de la Moscova pe seama Ucrainei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că toate semnele indică faptul că Statul Islamic a comis atacul asupra sălii de concerte din apropierea Moscovei, în care au fost ucise 137 de persoane, şi a spus că ar fi "cinic şi contraproductiv" ca Rusia să dea vina pe Ucraina, relatează Reuters.

Rusia a contestat afirmaţiile Statelor Unite şi ale altor ţări potrivit cărora gruparea militantă Stat Islamic a orchestrat atacul de vineri, acuzând Washingtonul că acoperă Ucraina.

"Acest atac a fost revendicat de Statul Islamic, iar informaţiile de care dispunem noi, serviciile noastre (de informaţii), precum şi principalii noştri parteneri, indică într-adevăr că o entitate a Statului Islamic a fost cea care a instigat acest atac", a declarat Macron. "Cred că ar fi atât cinic, cât şi contraproductiv pentru Rusia însăşi şi pentru securitatea cetăţenilor săi să se folosească de acest context pentru a încerca să îl întoarcă împotriva Ucrainei", a comentat preşedintele francez.

Vladimir Putin nu a menţionat public grupul militant islamist în legătură cu atacatorii, despre care a spus că au încercat să fugă în Ucraina. Putin a mai spus că unele persoane din "partea ucraineană" au fost pregătite să îi ducă pe atacatori peste graniţă.

Ucraina a negat orice rol în atac, iar preşedintele Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Putin că încearcă să deturneze vina pentru atac prin menţionarea Ucrainei.

Alertă în Franța

Franţa a crescut alerta de securitate naţională la nivelul maxim după atacul terorist care a avut loc vineri seara la o sală de concerte de lângă Moscova, a anunţat duminică prim-ministrul francez Gabriel Attal, informează dpa.

Într-o postare pe reţeaua socială X, Attal a spus că această decizie, care a fost luată în timpul unei reuniuni a consiliului de apărare şi securitate convocat de preşedintele francez Emmanuel Macron, vine în contextul în care gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul şi al ameninţării teroriste la adresa Franţei.

"Dat fiind faptul că Stat Islamic a revendicat atacul (din Rusia) şi creşterea ameninţărilor care planează asupra ţării noastre, noi am decis să creştem nivelul sistemului Vigipirate la cel mai înalt nivel: urgenţă de atentat", a spus Attal, relatează Agerpres.

Ce înseamnă mai exact „Vigipirate”?

Vigipirate este sistemul de alertă de securitate naţională al Franţei şi are trei niveluri, iar nivelul maxim poate fi stabilit imediat după un atac sau când un grup terorist identificat şi nelocalizat devine activ.

Nivelul maxim de alertă este impus pentru o perioadă limitată de timp, în timpul gestionării crizei. Acest nivel permite atât o mobilizare excepţională a resurselor, cât şi difuzarea de informaţii ce ar putea proteja cetăţenii într-o situaţie de criză.

Atacul din Rusia

Cel puţin 137 de persoane au fost ucise după ce mai mulţi indivizi înarmaţi au deschis focul asupra spectatorilor de la sala de concerte Crocus City Hall, la nord-vest de Moscova, în seara zilei de vineri.

Au fost arestaţi 11 suspecţi, inclusiv patru bărbaţi care se crede că ar fi fost implicaţi direct în atac. Cei patru ar fi fost capturaţi în regiunea rusă Briansk, care se învecinează cu Ucraina şi Belarus, şi au fost aduşi la Moscova pentru a fi interogaţi.

Stat Islamic Provincia Khorasan (ISKP), ramură a grupării Stat Islamic cu baza în Afganistan şi Pakistan, a revendicat atacul, însă autorităţile ruse nu au făcut deocamdată declaraţii oficiale asupra acestei revendicări.

În schimb, preşedintele rus Vladimir Putin - fără a oferi dovezi - a sugerat că există "o pistă" ce arată implicarea Ucrainei, acuzaţii pe care Kievul le-a respins în mod ferm.

Kremlinul refuză să comenteze revendicarea Statului Islamic

Kremlinul a refuzat, luni, să comenteze revendicarea grupării jihadiste Stat Islamic cu privire la atentatul de la Moscova, care a făcut 137 de morţi, cât ancheta este în curs de desfăşurare, relatează AFP.

În ciuda revendicării din partea grupării teroriste, care a publicat chiar şi imagini din timpul atentatului, autorităţile ruse persistă să nu o nominalizeze, preferând să-şi îndrepte atenţia spre Ucraina. La rândul său, Vladimir Putin a evocat pista ucraineană, pe care Kievul o neagă.

"Ancheta este în curs de desfăşurare şi ar fi greşit ca administraţia prezidenţială să comenteze progresul anchetei. Nu vom face acest lucru", a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. El a adăugat că preşedintele rus nu are în acest moment planuri de a vizita locul atacului, sala de concerte Crocus City Hall, aflată într-o suburbie din nordul Moscovei.

Duminică, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că liderul rus "este un mincinos patologic" şi "încearcă acum să lege Ucraina sau ţările occidentale de masacrul de la Moscova, fără nicio dovadă (...) Scopul său este de a-i motiva pe ruşi să moară în războiul lor criminal şi fără sens împotriva Ucrainei", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.