Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu cineastul Oleg Senţov, recent eliberat de Moscova

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut marţi dimineaţa, la Strasbourg, o întrevedere cu cineastul ucrainean Oleg Senţov eliberat recent de Moscova, cu care a discutat despre reglementarea conflictului ruso-ucrainean, informează AFP, potrivit Agerpres.

În timpul unei întâlniri care a durat circa 30 de minute, Macron "a salutat eliberarea" lui Oleg Senţov la 7 septembrie, în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina, potrivit Preşedinţiei franceze.

La rândul său, cineastul de 43 de ani "i-a mulţumit Franţei pentru sprijinul constant în vederea eliberării sale" acordat de la începutul încarcerării, în urmă cu cinci ani, subliniază aceeaşi sursă.

Apoi, cei doi au discutat despre cazul celor 86 de prizonieri ucraineni care rămân închişi în Rusia, a informat ONG-ul Open Dialogue, reprezentanţi ai căruia îl însoţesc pe cineast.

Oleg Senţov a refuzat să răspundă la întrebările presei la finalul întrevederii ce s-a derulat la reprezentanţa franceză pe lângă Consiliul Europei, înainte de discursul lui Emmanuel Macron la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) cu ocazia celebrării celei de-a 70-a aniversări a organizaţiei paneuropene, gardian al drepturilor omului pe continent.

Întrevederea a avut loc la o zi după o vizită a liderului rus Vladimir Putin la Paris, pentru ceremonia de omagiere a fostului preşedinte francez Jacques Chirac, decedat joia trecută.

De asemenea, Emmanuel Macron a discutat cu Oleg Senţov despre eforturile Franţei "pentru reglementarea conflictului ruso-ucrainean", a mai informat Palatul Elysee.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova traversează o criză fără precedent după anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei Crimeea, urmată de declanşarea unui război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, război care s-a soldat până acum cu circa 13.000 de morţi.

Ucraina şi ţările occidentale acuză Rusia că îi susţine militar pe aceşti separatişti, în timp ce Rusia şi-a exprimat speranţa într-o "normalizare" a relaţiilor sale cu Kievul, după alegerea în aprilie, la Preşedinţia ucraineană, a fostului actor de comedie Volodimir Zelenski.

Franţa şi Germania speră la organizarea, în următoarele săptămâni, a unei reuniuni în patru, în "format Normandia", cu preşedinţii rus şi ucrainean, pentru a avansa spre pace.

Originar din Crimeea, Senţov a fost arestat la el acasă în 2014, după ce a protestat împotriva anexării regiunii. Condamnarea lui la 20 de ani de închisoare în Rusia, pentru pregătirea de "atacuri teroriste", a provocat o mobilizare la nivel internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.