Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron salută 'trezirea europeană' în faţa ameninţării pe care o reprezintă China la adresa economiei bătrânului continent

captura TV
Macron Emmanuel

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat joi o 'trezire europeană' în faţa ameninţării pe care o reprezintă China la adresa economiei bătrânului continent, înainte de un dineu pe acest subiect între cei 28 de lideri ai UE la Bruxelles, informează France Presse, potrivit https://www.agerpres.ro/.

'Salut această trezire europeană', a declarat Macron la sosirea sa la summitul european dedicat în cea mai mare măsură Brexitului.

Citește și: Orange, Telekom, Vodafone și UPC România se aliază! Ce vor să declanșeze

'De la începutul mandatului meu, îndemn la conştientizarea acestui fapt şi la apărarea suveranităţii europene', a adăugat preşedintele francez.

Discuţia de joi seara, cerută de Paris şi Berlin, este prima între Cei 28 consacrată Chinei, într-un moment în care preşedintele chinez Xi Jinping a început un turneu în Europa pentru a-şi promova proiectul privind 'noul drum al mătăsii'.

Citește și: A fost făcut public! Cine ar fi făcut, de fapt, poza în care Laura Codruța Kovesi ar fi în crama lui Sebastian Ghiță

Europenii sunt îngrijoraţi de investiţiile în toate direcţiile ale Beijingului în UE, în special în ţările din estul şi sudul Europei, ţări aflate în căutare de investiţii străine.

Achiziţionarea anumitor companii sau infrastructuri în sectoare strategice (inteligenţa artificială, telecomunicaţii, robotică ...) consolidează importanţa gigantului asiatic pe continent, permiţându-i să ofere - la un cost mai mic şi într-o manieră considerată inechitabilă - expertiză şi tehnologii-cheie.

Cei 28 se întreabă, de asemenea, cu privire la riscul de spionaj de către Beijing, dacă ar folosi echipamentele grupului chinez Huawei, cele mai avansate de pe piaţă, pentru viitoarele lor reţele de comunicaţii de a cincea generaţie.

Citește și: Lovitură pentru Opoziție! Sondaj devastator

Un text prezentat săptămâna trecută de către Comisia Europeană, avansând zece propuneri, ar urma să servească drept bază pentru discuţiile liderilor europeni.

Bruxellesul prezintă China drept un 'partener', dar de asemenea 'un concurent economic' şi chiar un 'rival'.

Citește și: Orange, Telekom, Vodafone și UPC România se aliază! Ce vor să declanșeze

Comisia propune, între altele, relansarea uneia dintre fostele sale propuneri, un instrument destinat să promoveze reciprocitatea pe pieţele publice internaţionale, unde China este foarte protecţionistă, spre deosebire de UE.

Considerând că o 'abordare comună a UE se impune' în cazul reţelelor 5G, ea intenţionează să emită o recomandare pe această temă.

Europenii au deja numeroase instrumente disponibile în faţa Beijingului, în special în materie de antidumping sau pentru un mai bun control al investiţiilor străine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.