Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Emmanuel Macron salută 'rapiditatea şi unitatea istorică' a europenilor după invazia rusă în Ucraina

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat "rapiditatea" şi "unitatea istorică" de care au dat dovadă europenii după invazia rusă în Ucraina, primindu-l pe premierul olandez Mark Rutte, miercuri, cu o zi înainte de summitul UE de la Versailles, informează AFP.

Acest "război pe pământ european (...) ne impune să facem şi mai mult şi să tragem consecinţele pe termen scurt şi mediu", a declarat preşedintele francez înainte de un dineu de lucru cu Rutte şi mai mulţi miniştri francezi şi olandezi, potrivit Agerpres.ro.

Summitul informal al ţărilor din UE, care va avea loc joi şi vineri la Versailles, "se va ţine într-un context extrem de dificil şi de tragic, care este cel al agresiunii ruse asupra Ucrainei", declanşate pe 24 februarie, a subliniat Macron. "În timpul ultimelor două săptămâni, coordonarea europeană a fost foarte strânsă, de o rapiditate şi unitate istorică (...), în strânsă legătură cu alte ţări membre ale NATO şi cu ţările G7".

Potrivit lui Mark Rutte, "principalul mesaj" al summitului "trebuie să fie cel al unei UE unite, care face front comun în faţa agresiunii brutale şi necruţătoare" a Rusiei, dar care realizează de asemenea că "o pagină a fost întoarsă în istoria noastră şi că trebuie să lucrăm mai strâns în cadrul NATO şi al UE pentru a ne proteja ţările".

Premierul olandez a "aplaudat" contactele directe întreprinse de Emmanuel Macron şi omologul său rus Vladimir Putin, "în încercarea de a obţine o dezescaladare a tensiunilor".

Mark Rutte a mai apreciat că "nu este posibil" ca UE să oprească importurile de gaz şi de petrol din Rusia, după cum au decis SUA.

"Mizele nu sunt la fel" pentru europeni şi pentru americani, în condiţiile în care aceştia din urmă "nu depind de importurile ruse" pentru aprovizionările lor energetice, a subliniat şi purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.